1 svar
202 visningar
Sophie är nöjd med hjälpen
Sophie 80
Postad: 24 maj 2020 10:17

Acceleration arkimedes princip

I en uppgift räknade jag nyss ut accelerationen av en låda i vatten aha bland annat arkimedes princip. Då kraftresultanten Fr var större en 0 uppstod acceleration ner i vattnet för lådan. 

 

Jag undrar hur man gör och om det är möjligt att räkna ut när lådan kommer sluta accelerera och stanna? Fg och Flytt är ju alltid samma liksom men någon gång måste väll acceleration en sluta? Vilka krafter kan det då vara som stoppar lådan från mer acceleration?

SeriousCephalopod 2686
Postad: 24 maj 2020 10:38

När något rör sig genom en vätska eller gas så finns det även ett motstånd. I luftsituationen kallar man det luftmotstånd, och för en vätska finns ju samma sak.

Det är alltså den bromsande kraften du upplever när du sveper en hand genom vatten, men är också motståndet du använder för att driva dig framåt när du simmar.

Motståndskraften beror av fler saker än lyftkrafter och tyngdkraft, och har ingen universell formel men är generellt sådan att den blir större när hastigheten relativt fluiden blir större.

Vid låg hastighet är motståndet litet, och vid hög hastighet är motståndet stort. Detta leder till att fallande saker tillslut når en jämviktssituation där motståndskraften och lyftkraften tillsammans är lika stora som tyngdkraften.

I vissa situationer kan kraften approximera med Stokes lag.

Svara Avbryt
Close