3 svar
21 visningar
Enni är nöjd med hjälpen
Enni 4
Postad: 9 jan 16:57

Ädelgasstruktur

Som jag har förstått, så ska en atoms valensskal vara fyllt med elektroner för att nå ädelgasstruktur. Men enligt oktettregeln så uppnår en atom ädelgasstruktur om den har åtta valenselektroner. Men när uppnår då tex Kalium (k) ädelgasstruktur? När den har fyllt sitt valensskal ( skal N) eller när den har åtta elektroner i valenskalet (skal N)?

Teraeagle Online 14950 – Moderator
Postad: 9 jan 17:25 Redigerad: 9 jan 17:27

Ädelgasstruktur betyder att atomen har åtta valenselektroner. Det är en speciell struktur som gör atomen stabil och obenägen att reagera med andra atomer, dvs ämnet blir inert. Att atomen har åtta valenselektroner behöver inte betyda att valensskalet är fullt. M-skalet rymmer t.ex. 18 elektroner men argon har bara åtta elektroner i valensskalet (M-skalet). Argon är en ädelgas och ett inert ämne.

Enni 4
Postad: 9 jan 17:35

Fattar, men om Tex argons valensskal är fyllt har den då uppnåt en ädelgasstruktur? Eller måste den släppa ifrån sig eller ta till sig tillräckligt många elektroner för att få åtta elektroner i valenskalet och därmed uppnå ädelgasstruktur?

Ädelgasstruktur betyder att atomen har åtta valenselektroner, alldeles oavsett hur många elektroner valensskalet rymmer. Om argon skulle fylla sitt valensskal så att det innehåller 18 elektroner så skulle det inte ha ädelgasstruktur.

Svara Avbryt
Close