4 svar
85 visningar
ma41lda 25
Postad: 26 sep 2022 19:40

Aktiva och inaktiva celler

Hej, 

 

Jag har fått en uppgift att förklara varför hudens celler "vet" att de är hud och inte hjärta.  Kanske låter flummigt, men frågan är ungefär: hur kan de veta vad de är när alla innehåller samma gener. 

Jag vet att det handlar om inaktiva och aktiva celler, men jag förstår inte sammanhanget. Tacksam för svar och hjälp som går att få!

AbbyXavior 28
Postad: 26 sep 2022 19:54

Jag är inte hundra procent, men det kanske hjälper lite. 

Alla kroppens celler är olika, och alla är inte likadana. Hudens celler har olika uppgifter, som att tillexempel skydda oss mot solens strålar, att hålla kroppstemperaturen och så vidare, medans hjärtats celler har andra uppgifter (som jag tyvärr inte kan svara p för att det är överkurs) men då vet de vad de ska göra, och då vet de ilket organ de tillhör. Hoppas att det här hjälper dig och att du förstår. :)

mag1 8932
Postad: 26 sep 2022 20:52

Har du stött på hur celler specialiseras från stamceller, den så kallade differentieringen?

ma41lda 25
Postad: 26 sep 2022 20:53

Nej det har jag inte gjort än!

mag1 8932
Postad: 26 sep 2022 21:12

Alla celler i kroppen bildas ifrån det befruktade ägget (som i sin tur bildas när spermien och äggcellen smälter ihop, i samband med befruktningen). Och denna "första" cell har förmågan att bilda alla olika typer av celler i kroppen, den är urtypen av en stamcell. Denna enda cell delar sig och bildar massvis med nya celler. Och dessa celler är fortfarande är stamceller, som kan bilda alla typer av celler i kroppen.

Men efter ett antal celldelningar börjar cellklumpen bli lite för stor, t.ex. så blir det svårt för cellerna i mitten att få näring och syre, då de andra cellerna ligger som lager runt om. Så cellerna börjar då specialisera sig genom en process som kallas differentiering. T.ex. så kan vissa celler börja bilda ett transportsystem för näring/syre till alla celler, och avfall ifrån dessa (detta blir senare blodomloppet). Och andra celler bildar en mer motståndskraftig yta mot omgivningen, funktionen vår hud har.

Nu till hur cellerna "vet vad de skall vara för typ av cell". När det t.ex. börjar bli ont om syre och mycket avfall hos vissa celler (de som ligger i mitten i det tidigare exemplet), så kommer dessa celler signalera detta. Dessa signaler påverkar stamceller precis bredvid, som då börjar specialisera sig till att börja bilda ett transportsystem. Och under denna specialisering så programmeras en del celler om lite.Dessa celler går ifrån stamcellen som kan blida alla typer av celler, men inte riktigt göra något annat, till att bli en cell i transportsystemet som kan transportera näring.

Men under specialiseringen så förlorar cellen förmågan att bilda alla celltyper i kroppen, den mognar istället och får en annan mer specialiserad funktion. Och denna programmering finns kvar, även när cellen bildar t.ex. en del av ett blodkärl. Och specialiseringen går (i princip) inte att backa ifrån, så en hudcell kommer kunna dela sig och bilda två hudceller, men inte omprogrammeras till att bli en muskelcell.

Svara Avbryt
Close