5 svar
56 visningar
detrr är nöjd med hjälpen!
detrr 2103
Postad: 13 mar 2018

Alkoholdehydrogenas - vad menar man här ?

Hej, jag hittade denna information men förstod inte riktigt vad som menas:

 

Fomepizole, a drug that inhibits alcohol dehydrogenase, can be used in the setting of acute methanol[47] or ethylene glycol[48] toxicity. This prevents the conversion of methanol to its toxic metabolites, formic acid and formaldehyde.

 

Det jag kunde tolka var att fomepizole är ett läkemedel som fungerar som en inhibitor på enzymet alkoholdehydrofenas, sen förstod jag inte resten... 

Egentligen är det inte själva metanolen eller etylenlykolen som är giftig, utan de nedbrytningsprodukter (myrsyra och formaldehyd) som bildas när alkoholen bryts ner av alkoholdehydrogenas. Om man hindrar enzymet att verka...

Teraeagle 6420 – Moderator
Postad: 13 mar 2018

Jag tror att jag skrev i en annan av dina trådar att alkoholdehydrogenas är fartblind. Den "ser" inte skillnad på metanol, etylenglykol och etanol eftersom struktur och storlek är snarlika. Alltså interagerar de på nästan samma sätt med enzymet. (Det fungerar även åt andra hållet - om man har druckit metanol får man ofta etanol som motgift eftersom det då kommer att tävla med metanol om platserna på enzymet.)

detrr 2103
Postad: 13 mar 2018 Redigerad: 13 mar 2018

Om både etanol och metanol kan integrera på samma sätt med enzymet, när man tar läkemedlet som hindrar alkoholdehydrogenas från att fungera, då kommer inte de farliga produkterna att bildas från metanol?

Teraeagle 6420 – Moderator
Postad: 13 mar 2018

Exakt.

mag1 134
Postad: 13 mar 2018

Fram för allt bildas de skadliga nedbrytningsprodukterna långsammare, så kroppen kan ta hand om dem och därmed undvika allt för stora skadliga effekter.

Svara Avbryt
Close