3 svar
153 visningar
tess12 10
Postad: 16 nov 2020

Aluminium/koppar reaktion med HCl

Hej!

Jag har gjort en labb där jag inte helt förstår ett av stegen. Vi hade en lösning med CuCl och tillsatte en aluminiumtråd. Då blev kopparen solid och satte sig runt aluminiumtråden. När all koppar hade satt sig använde vi oss av HCl för att få koppar att lossna från aluminiumtråden. 

Kan någon förklara vad som händer när kopparen blir i fast form när man för ner aluminium? 

Men främst, varför lossnar koppar från aluminium när man tillsätter HCl?

 

Tack!

Hej!

Koppar är en ädlare metall än aluminium, så när en bit metallisk aluminium kommer i kontakt med en lösning av kopparjoner sker en reaktion där aluminum ger elektroner till kopparjonerna. Då får man aluminiumjoner och kopparjoner. Kan du skriva det som en balanserad reaktionsformel?

Det är inte säkert att det finns tillräckligt med kopparjoner för att lösa upp all aluminium. Det låter som att ni tillsatte saltsyra fär att lösa upp det som kvarstod av aluminiumtråden. Det sker en reaktion mellan vätejoner i saltsyran och aluminium där vätejonerna tar upp elektroner från aluminium. Då får man vätgas (H2) och aluminiumjoner. Kan du skriva det som en balanserad reaktionsformel?

tess12 10
Postad: 16 nov 2020

Hej!

Vad menar du med att det inte fanns tillräckligt med kopparjoner för att lösa upp aluminiumet? Aluminiumtråden löstes ju aldrig upp... 

Precis, det kanske inte fanns tillräckligt många kopparjoner i lösningen för att reagera med hela aluminiumtråden. Då blir en del av tråden kvar.

Svara Avbryt
Close