Tanborste 1
Postad: 14 aug 2020 18:59

Ämne gymnasiearbete

Hej

Nu innan skolstart kommer den årliga frågan kring vad kan ha för ämne på gymnasiearbete på naturvetenskapsprogrammet.  Jag har kollat runt en del och hittat ämnen som enzymers aktivitet, odla bakterie, odla växter under olika förhållanden, effektivitet fotosyntes. Har ni några fler förslag? Utöver de ämnen jag nämnt är jag intresserad av människokroppen, men även fysik och matte.  De två sist nämnda ämnena har jag haft svårt att hitta något bra ämne till. Tacksam för svar.

Qetsiyah 5390 – Volontär digitala räknestugor
Postad: 14 aug 2020 19:35 Redigerad: 14 aug 2020 19:40

Det där är ganska oorginellt och tråkigt tycker jag. De enda bakterierna (eller mikroorganismer allmänt) du kommer få jobba med är typ yoghurt, inga särskilt intressanta (alltså exotiska, alltså farliga).

Om du kan kontakta och få tag i något labb (var bor du?) så kan du göra en undersökning i metagenomik, vilket betyder att du kollar på ett provs sammanställda biologiska egenskaper och framförallt sammansättning. Tex en bit jord, några hårstån, prov från sjö osv. Sedan kan du ta någon extra parameter som fuktighet, pH, eller nåt mer avancerat. Det blir som den undersökningen, men mycket mer avancerat.

Vad som växer bra och vart blir då en fråga om inte bara omgivande icke-levande betingelser (som pH) utan även samspelet mellan organismerna i det som kallas "floran". Samspelet är komplext och består bland annat i deras biokemi, både intra och intercellulärt, deras fysiska egenskaper så som motilitet packningsmönster, eventuella konkurrensfaktorer. Då kan du skriva ett mycket mycket rikare och djupare arbete. 

Om jag får, så vill jag rekommendera något så extremt som ren matte. Det har funnits ett antal trådar om detta förrut. De hittar dem genom att söka gymnasiearbete matematik.

Svara Avbryt
Close