4 svar
508 visningar
Farbrorgul 38
Postad: 7 mar 2019

Ämnesförslag för tal

I kursen svenska ska vi hålla ett tal med temat Nytta eller Nöje? Jag är extremt dålig på att komma på ämnen som är intressanta och skulle behöva lite tips. Några jag kommit på hittills är God mat eller nyttig mat? Träna eller tävla? Leva för att arbeta eller arbeta för att leva? Skulle höra med er på pluggakuten om ni har några förslag på ämnen och vad ni skulle ha pratat om :)

Tack på förhand!

Med den rubriken skulle jag prata om sticknig. Både nytta och nöje - för mig och andra som är nördar på samma sätt, inte för alla, det är jag helt medveten om. Du kan titta på en del av vad jag har gjort här - jag har inte orkat lägga upp allt.

  • Det är/är inte moraliskt försvarbart att spendera pengar på lyx och flärd (dvs. mer än det basala) när alla människor inte har mat och vatten för dagen.
  • Nöjet att ha ett privatliv är/är inte viktigare än nyttan av nationell säkerhet. 
  • Nöjet av att äta kött väger/väger inte tyngre än den klimatmässiga nyttan av att äta vegetariskt. Här kan du även välja andra klimatrelaterade dikotomier, exempelvis nöjet i att flyga jämfört med klimatnyttan att stanna hemma.
  • Skadorna som sociala medier hittills haft på den nyttiga demokratin väger/väger inte tyngre än nöjet de ger människor.
  • Nöjet som bibliotek ger är/är inte värt den låga kompensation författaren får när boken lånas.
Farbrorgul 38
Postad: 7 mar 2019 Redigerad: 7 mar 2019

Trevliga förslag. Jag får se om jag använder mig av något av de. Det finns så många ämnen, man vill bara så gärna ha det "perfekta"! Om ni kommer på fler får ni gärna skriva dem :D

Roligt att du uppskattar dem! I allmänhet kan man hitta många bra ämnen genom att ta en sak man gillar (nöje) men inte borde göra (nytta).

Svara Avbryt
Close