1 svar
14 visningar
prnia 22
Postad: 9 sep 16:50

Ämnesomsättning

Hej

Det står i min kemi bok att ämnesomsättning är omvandling av biomolekyler men det står också att näringsämnen bryts ned till enkla beståndsdelar för bygga upp ämnen vår kropp behöver och de ämnena är kolhydrater, lipider, nukleinsyror och proteiner. Men är inte dessa biomolekyler? Kan man säga att ämnesomsättning är omvandling av näringsämnen till biomolekyler?

 

Tack på förhand

mag1 Online 7947
Postad: 9 sep 17:51
prnia skrev:

Hej

Det står i min kemi bok att ämnesomsättning är omvandling av biomolekyler men det står också att näringsämnen bryts ned till enkla beståndsdelar för bygga upp ämnen vår kropp behöver och de ämnena är kolhydrater, lipider, nukleinsyror och proteiner. Men är inte dessa biomolekyler?

Biomolekyler kan definieras på lite olika vis, men nukleinsyror och proteiner klassas som biomolekyler.

Kan man säga att ämnesomsättning är omvandling av näringsämnen till biomolekyler?

Nej det är alltför förenklat, för omvandlingen av "näringsämnen till biomolekyler" beskriver bara de uppbyggande (s.k. anabola) processerna. Men det finns även de nedbrytande (katabola) processerna, t.ex. när glukos oxideras för att bilda energi. Och även processer där ett ämne som det finns ett överskott av, omvandlas till ett annat ämne det för tillfället finns en brist på - d.v.s. en ren omsättning, snarare än en upp-/nedbrytning.

Svara Avbryt
Close