0 svar
12 visningar
erik 122
Postad: Igår

Amylaslabb

Hej,

Jag skriver en rapport kring amylas påverkan på stärkelse nedbrytning.

Varför blir stärkelse lösningen blå/lila när man tillsätter jod. ( i boken står det endast att jodmolekylerna fastnar i stärkelsens spiraler) Känns som man behöver förklara lite mer ingående. Sökte på google då skrev de

"Amylose in starch is responsible for the formation of a deep blue color in the presence of iodine. The iodine molecule slips inside of the amylose coil. Iodine - KI Reagent: Iodine is not very soluble in water, therefore the iodine reagent is made by dissolving iodine in water in the presence of potassium iodide. This makes a linear triiodide ion complex with is soluble that slips into the coil of the starch causing an intense blue-black color"

Är detta något som man kan förstå med kemi 2 kunskaper.

Tack på förhand.

Svara Avbryt
Close