1 svar
74 visningar
linn.linnsson 30
Postad: 15 feb 2021

Analys av Mirja Unge - Det var nån fest.

Jag förstår helt enkelt inte menningen bakom den korta novellen. Den är i mina ögon helt meningslös, hur ska jag ens börja analysera den?

Anticap 114
Postad: 15 feb 2021

Ett första steg i litteraturanalys är att begrunda vad texten säger rent konkret, utan större analys bakom möjliga metaforer. Jag har inte själv läst novellen men vad är de konkreta händelserna i texten? Var utspelar sig berättelsen? Vilka är karaktärerna och vad händer med dem?

Därefter kan det vara lite lättare att analysera innebörden av vissa element samt dra egna slutsatser om antydan till att författaren väljer att skildra någon/något på ett speciellt sätt. Hur beskriver författarinnan olika karaktärer och deras handlingar? Verkar boken rikta sig åt någon speciell målgrupp? Ligger det något moraliskt resonemang i texten om hur en borde göra i en viss situation eller hur karaktärerna borde agerat?

Med allt det sammanställt kan det vara lättare att konkretisera någon "mening" med en text. Ville den som skrev boken skildra någon aspekt av samhället? Ville hen skriva en novell om hur hen själv anser att någon bör agera? Är texten till för att få läsaren att tänka själv på hur den ser på något som beskrivs i texten?

Svara Avbryt
Close