8 svar
85 visningar
Dalal är nöjd med hjälpen
Dalal 38
Postad: 14 jul 14:40

Analytisk kemi

Hej

Jag fastnar på en fråga som handlar om  att välj ut en kvalitativ analys eller en kvantitativ analys som kan utför i min vardag. Och att  beskriv hur den går till och vad denna analys innebär.

Jag tänkte att ta redo på vilken är surare citronsaft eller apelsin saft ? Att prata hur det gör tillväg för att testa vilken är surare alltså med hjälp av smaksinne och i detta fall min analys är kvalitativ. Har jag tänkt rätt ?

Tacksam jag för hjälp

Man skulle kunna kalla metoden semikvantitativ, för du kan få en uppfattning om hur sur saften är även om du inte kan ange ett exakt värde för surheten. En rent kvalitativ metod hade bara kunnat avgöra ifall saften är sur eller inte.

Dalal 38
Postad: 14 jul 15:09

Okej, ifall jag vill försätta  på semikvantitativ metod i en laboration. Kan jag mätta surhetsgrad med hjälp av pH- indikator för att tar redo vilken är surare ?

Zockimon 382
Postad: 14 jul 18:04 Redigerad: 14 jul 18:06

Du kan googla hur du gör en egen indikatorlösning från rödkål :)
(typ koka och extrahera med vatten)

Citronsaft och apelsinsaft i koncentrerade form borde visa dock samma pH. Kanske kaffe och apelsinsaft?

Eller du späda ut saften 1:10 och 1:100Dalal 38
Postad: 14 jul 19:13

Tack för ditt svar.

Jag här tänkt att test om mjölken i kylskåpet sur eller inte , då det är kvalitativ analys . För att testa detta i labben kan jag använder kvantitativ metod  där jag kan ta redo på  om mjölk sur eller inte genom pH mätare som kan visa siffror som motsvara vätejoner koncentration. Har jag förstår rätt?

Dalal 38
Postad: 14 jul 19:17

Jag menar att jag kan ta redo på mjölken smak om den är sur eller inte= kvalitativ analys

och att mätta pH värde = kvantitativa analys 

Zockimon 382
Postad: 21 jul 12:58

Yupp, i princip kan du genomföra experimentet och mätningen.

Vanligt mjölk har pH 6,5 - 6,7. En lägre pH tyder på att bakterier har börjad nedbryta bland annat mjölksockret laktos till laktat. Yoghurt har ett pH av 4.
Färsk mjölk ger typ fil efter tre dagar vid rumstemperatur och kan ätas. Däremot är vanligt mjölk från supermarket pastöriserat och de vanliga bakterierna har dödas.  En sån mjölk som blir "sur" kan inte ätas nu mer och smakar "äckligt".  Det är inte entydigt vilka bakterier är aktiva och vilka reaktioner händer.

Dessutom finns det ett annat mätproblem: Mjölk/yoghurt innehåller mycket protein/fast substans som kommer att förstoppa den känsliga glasytan av pH-meters diafragma. Det krävs vanligtvis en speciell livsmedel pH-meter som är tåligare. 
(Visst fungerar det en gång, men jag skulle tveka att pH-metern är pålitlig i framtiden).

Men med det sagt är det bara fritt fram för dina experiment. Mätning av pH värdet med en pH meter är absolut en kvantitativ analys av [H3O+] koncentrationen med bättre exakthet än med tungan. 

Lycka till! :)

 


(Säkerhetskommentar: Våra tänder är känsliga för syre, så sätt aldrig substanser/lösningar med låg pH i munnen och det är bra att skölja munnen med vatten även efter apelsinjuice :) )(Säkerhetskommentar: Våra tänder är känsliga för syre, så sätt aldrig substanser/lösningar med låg pH i munnen och det är bra att skölja munnen med vatten även efter apelsinjuice :) )

Du menar syra, inte syre, eller hur?

Zockimon 382
Postad: 28 jul 11:14

Precis! :)

Svara Avbryt
Close