Analytisk kemi, hur vet jag vilken fas som är polär?
Fick denna uppgift från läroboken;
Aminosyror är ämnen som kan separeras med tunnskiktkromatografi. Du har ett prov som du misstänker innehåller alanin, leucin och asparaginsyra. Du applicerar provet på en tunnskiktsplatta med kiseldioxid (ca 0,5 cm från kortsidan på plattan).
Tunnskiktsplattan sätter du ner i ett kromatografikärl med lite mobil fas bestående avpropanol:butanon:3,0 mol/dm3 saltsyra (med volymsförhållnadet 12:3:5) och lägger på locket. Det hela får stå i 45 min tills vätskefronten är ca 1 cm från plattans ovankant. Du markerar vätskefronten och torkar plattan i värmeskåp (Ca 100°C). Därefter sprejar du den med ninhydrinlösning (1% i aceton) och torkar på nytt i värmeskåp ca 5-10 min.
a) Vilken aminosyra har vandrat längst och vilken har vandrat kortast? Motivera ditt svar.
Jag förstår att asparginsyra som är ploärt kommer binda till den polära fasen och att alanin och leucin som är opolärt kommer binda till den opolära fasen -> uppdelning. Men fattar inte hur jag i detta fall ska veta vilken fas som är polär/opolär. Hittade ingen info i formelsamlingen men efter en del sökning på internet kunde jag lösa uppgiften men det är ju inte tillåtet på prov.
Eftersom jag inte får reda på kiseldioxidens struktur vet jag ju inte om den är symmetrisk som CO2 eller inte och den mobila fasen består ju av delar som både är polära och opolära så den skulle ju kunna agera lite som båda.
Förutsätts det att man vet att kieseldioxid är polärt eller finns det något annat trick för att lösa denna uppgiften utan hjälp från internet?
Tack för all hjälp!!!
Hej och välkommen till Pluggakuten!
Ofta används blandningar av ämnen i den mobila fasen, som i ditt fall. Och då blir den resulterande blandningen mer eller mindre polär, så hur polärt det är inte svart/vitt motsvarande vatten/heptan.
Det är också poängen med att blanda vätskorna, för att på så vis få en ännu bättre separation av de ämnena du vill separera på TLC-plattan.
Ofta används kiseldioxid som den stationära fasen, d.v.s. det vita på plattan. Denna fas kan inte enkelt ändras, till skillnad från de mobila fasen. Kiseldioxiden är att betrakta som polär på plattan, så din stationära fas är polär.
Mer polära ämnen kommer binda oftare och längre till den polära stationära fasen, jämfört med ett mindre polärt ämne. Men, samtidigt påverkas ämnets löslighet i den mobila fasen av ämnets egenskaper (mer/mindre polärt), och så klart hur pass polär den mobila fasen är.
Hur långt ett ämne migrerar längs plattan beror på allt detta.
Tack för svar!
Jag förstår principen med kromotografi. Men det jag inte förstår är hur jag ska veta vilken fas som är polär/opolär. I vissa fall, som du skriver, är det väldigt tydligt eller givet i uppgiften. Men som i uppgiften ovan där det inte är givet och vi heller inte får någon strukturformel förstår jag inte hur man ska veta att exempelvis kiseldioxid är polärt. I vissa ämnen är det ju givet men i andra är det kanske inte det. Finns det någon tumregel för att ta reda på detta från kemi 1 jag bara har glömt eller är det några ämnen man antas kunna utantill och vilka är de i sådana fall?
Gällande polariteterna så får man nog kombinera klurade med tidigare kemikunskaper.
Den mobila fasens polaritet är en summa av den ingående ämnens polaritet. Och tittar på ämnena var och en och sedan jämför med ett väldigt polärt (vatten) och oplärt (heptan). Kan du nog få en uppfattning om hur polär mobilfaden är.
Kiseldioxiden är polär (i denna form), vilken man kan motivera utifrån strukturen- men det kräver mer förkunskaper.
Okej tack:)