2 svar
26 visningar
Naturare11 3
Postad: 10 apr 16:31

Andra världskriget

Hej! 
jag ska skriva om två av dom viktigaste händelserna under 2:världskriget och argumentera kring varför jag valt just dessa och vad det haft för betydelse för krigets fortsättning, utgång och eller efterkrigstiden. 
Jag har läst flera gånger men in inte avgöra vilken jag anser som viktigaste då ena saken leder till den andra! Hjälp 

bacon 64
Postad: 10 apr 17:56

Attacken på Pearl Harbor och D-dagen (attacken på Normandie specifikt). 

Självklart kan inte två händelser självständigt ha varit ett avgörande slag eller beslut för kriget, utan allt som du säger har ju lett till det ena eller andra. 
däremot skulle jag valt dessa två händelser eftersom Pearl Harbor markerade dagen då en av världens största stormakter blandades in i världskriget och valde de Allierades sida. I slutändan var det även USA som besegrade Japan och spelade även en kritisk roll i invasionen mot Europa, bland annat operationer som Operation Marketgarden (fallskärmsjägare som infiltrerade Holland) och den allra viktigaste (och största invasionen) i modern historia: D-dagen. 
D-dagen var en absolut kritisk operation som var tvungen att lyckas, annars skulle Sovjetunionen i Öst bli alltför pressade av den Tyska armén. Ifall D-dagen hade misslyckats skulle den östra fronten förmodligen att domineras av Axis-styrkorna, vilket i sin tur skulle försvåra invasionen av västeuropa, dvs från England till Tyskland. I samband med detta skulle även förlusten av östfronten (från de Allierades perspektic) göra det otroligt svårt att nå Normandie från första början, eftersom tyskarna nu kunde fokusera på endast en front: den västra.

Naturare11 3
Postad: 10 apr 19:30

Tack så mycket!

Svara Avbryt
Close