3 svar
54 visningar
EleviStockholm är nöjd med hjälpen
EleviStockholm 116
Postad: 21 jan 13:31

Andra världskriget

Hej jag har en fråga!

Visst är det så att dem Allierade under andra världskriget var Storbritannien, Frankrike, Sovjet, USA och Kanada. 1 september så anföll både Tyskland och Sovjet Polen men Tyskland van polen ?

Teraeagle 17882 – Moderator
Postad: 22 jan 11:31

Tyskland och Sovjetunionen hade en hemlig pakt, Molotov-Ribbentrop-pakten, som gick ut på att de skulle invadera Polen från var sitt håll och sedan låta bli att angripa varandra. Det var ett sätt för Hitler att kunna kriga på västfronten utan att behöva oroa sig för att bli angripen österifrån samtidigt. I hemlighet hade dock Hitler en plan att med tiden angripa och erövra områden i Sovjetunionen (Operation Barbarossa), samt områdena mellan Tyskland och Sovjet, däribland Polen. 

De allierade var från början Storbritannien och Frankrike som förklarade krig mot Tyskland. Egentligen var det inte bara Storbritannien som deltog i kriget utan hela det brittiska imperiet, inklusive Kanada (som på den tiden i princip var självständigt men ändå i förbund med Storbritannien, både politiskt och kulturellt). Med tiden anslöt Sovjetunionen, USA, Kina m.fl. länder. I flera av dessa fall handlade det egentligen mer om att man hade en gemensam fiende (Tyskland i Europa och Japan i Asien), än att man stod nära varandra rent politiskt.

EleviStockholm 116
Postad: 23 jan 19:58

Okej, men vänta nu när Japan attackerade USAs flotta i pearl harbor då förklarade USA krig mot Japan. Men Tyskland och Italien la sig i direkt. Var det Tyskland, Italien och Japan mot USA eller ?

Teraeagle 17882 – Moderator
Postad: 23 jan 20:35 Redigerad: 23 jan 20:36

Tyskland hade en försvarspakt (Tremaktspakten) med Japan så när USA förklarade krig mot Japan var tyskarna tvungna att förklara krig mot USA. Italien deltog sedan tidigare i kriget på Tysklands sida, de såg sig som fascismens försvarare i Europa även om italienarna aldrig delade tyskarnas rastänkande inom nazismen. Förbundet mellan Tyskland, Japan och Italien kallas för "Axelmakterna" eftersom man tänkte sig att makten i Europa skulle gå längs axeln mellan Berlin och Rom. Italiens mål var att skapa ett nytt Romarriket runt Medelhavet och Nordafrika ner mot Etiopien. Italienarna misslyckades dock med ganska mycket i kriget så de blev aldrig en maktfaktor på det sätt som de själva eller Hitler hade hoppats.

När USA förklarade krig mot Japan hamnade de alltså i krig mot alla länder inom Axelmakterna, vilket gjorde att USA allierade sig med Storbritannien, Ryssland och Frankrike som kallades för just "De allierade". Kina var också med i den alliansen eftersom Japan krigade i och hade ockuperat stora delar av det landet. Även om USA hade varit formellt neutralt i kriget innan attacken mot Pearl Harbor så hade de stöttat de allierade redan tidigare. De tog bland annat emot flyktingar från Europa, där norska kronprinsessan Märtha är den som är mest känd då hon lobbade för att amerikanerna skulle hjälpa till i kriget mot Tyskland. Amerikanerna hittade också på ett sätt att skicka materiel till Storbritannien utan att det skulle bryta mot neutraliteten, där de "lånade ut" varor enligt den s.k. Lend-Lease act.

Svara Avbryt
Close