3 svar
98 visningar
Sadbrokenvictim 5
Postad: 18 dec 2020

Angående betyg

Hejsan!

 

Jag är en elev som studerar Fysik 1, jag fick E på mitt första prov. Jag skulle verkligen vilja ha ett A på Fysik 1. Är det möjligt trots att jag fått E på ett prov? Behöver man ha A på alla prov man skriver för att få A som slutbetyg? Jag skulle vara så tacksam för svar. 

Välkommen till Pluggakuten! För att få ett A i Fy1 behöver du uppfylla alla kunskapskrav i kursen på A-nivå. Troligtvis är det inte kört – många lärare examinerar samma kunskapsmål flera gånger under en kurs – men det är svårt att säga säkert. Tala med din lärare och fråga vad du kan göra. :)

SeriousCephalopod 2155
Postad: 19 dec 2020 Redigerad: 19 dec 2020

Man bedöms i en kurs utifrån vad man visar i slutet av kursen. Om man lär sig under kursen och utvecklas så får man ett högre betyg än de provbetyg man får i början (och omvänt)

Dock så är Fysik 1 för många en av de svåraste kurserna på gymnasiet att få höga betyg i då det kräver både goda matematikkunskaper, mycket allmänbildning, att man kan faktiskt kan innehållet från grundskolan, och förmåga att röra sig mellan olika representationer som formel, bild och berättelse.

Det är få kurser som ställer så breda krav och ett E-provbetyg indikerar att man kan behöva arbeta väldigt hårt och fundera på problemområdena. 

Vilket av följande områden skulle du säga är ditt starkaste och ditt svagaste område?

- Vana med att använda fysikbegrepp för att forma redogörelser/berättelser av fysik i vardagen. (Begreppsförståelse) Ex: Förklara varför man känner sig kall efter att man klivit ut ur duschen och är fuktig mha begrepp. 

- Vana med matematisk modellering, ekvationslösning, och att tolka grafer. Att snabbt kunna läsa av en graf eller manipulera formler algebraiskt. 

- Praktisk erfarenhet tekniska objekt som maskiner och instrument, exempelvis termometrar, motorer, glödlampor, element osv. Hjälper om man byggt kretsar eller reparerat cyklar på fritiden eller haft saker som termometrar i sitt hem. 

Sadbrokenvictim 5
Postad: 19 dec 2020

Tack så jätte mycket för svaren! Mitt starkaste område nog formellära, begreppsförståelse och ekvationslösningar. Dock har jag problem med grafer, funktioner och trigonometri i matematiken som är mina svaga områden. Även praktiska erfarenheter med objekt är min svaghet. 

Svara Avbryt
Close