1 svar
162 visningar
AimForTheStars 23 – Fd. Medlem
Postad: 6 aug 2020 21:22

Angående boktryckarkonsten

Hej. I min uppgift ska jag motivera lite olika saker som kom att bli följden i och med boktryckarkonsten. Jag har skrivit en del saker som jag är nöjd med och nu försöker jag mest spinna vidare och utveckla min text. Jag funderade på ifall det är rimligt att dra en parallell till att boktryckarkonsten fick dramat att utvecklas i och med att pjäser lättare kunde skrivas ner och tryckas i flera upplagor? Det vill säga om boktryckarkonsten utvecklade dramat (pjäser och dylikt) på 14-1500talet när den moderna boktryckarkonsten slog igenom? 

En annan tanke var det med propaganda. Hitler exempelvis, ja jag vet att han inte regerade förrän på 1900-talet, men eftersom mycket propaganda spreds när Hitler kom till makten, betyder det då att det finns en viss koppling till boktryckarkonsten? Hade Hitler kunnat bli så framgångsrik utan boktryckarkonsten? 

Teraeagle 19788 – Moderator
Postad: 6 aug 2020 21:47 Redigerad: 6 aug 2020 21:49

Hitler exempelvis, ja jag vet att han inte regerade förrän på 1900-talet, men eftersom mycket propaganda spreds när Hitler kom till makten, betyder det då att det finns en viss koppling till boktryckarkonsten? Hade Hitler kunnat bli så framgångsrik utan boktryckarkonsten? 

Det där är intressant, för man kan argumentera åt bägge håll. 

I ett land med yttrandefrihet och tryckfrihet innebär boktryckarkonsten att det blir svårare att sprida propaganda eftersom det blir lättare att opponera sig mot personerna som har makten och att sprida sin opposition till andra. Om landet är mindre liberalt med inskränkningar i dessa rättigheter blir det lättare för maktpersonerna att sprida propaganda via statliga medier. 

Men man behöver inte gå så långt fram som till 1900-talet för att se hur boktryckarkonsten påverkade möjligheterna att sprida propaganda. Till att börja med, tänk dig att du lever på 1300-talet och vill få tag på en bok. Det kanske bara finns ett exemplar av boken i hela din stad eller region. Vill du ha en kopia måste någon skrivkunnig skriva av varenda ord på nytt papper. Tänk dig att kopiera alla tusentals sidor i bibeln för hand. Det innebär såklart att böcker blir väldigt ovanliga och dyra, vilket får som konsekvens att läskunnigheten är ganska låg och samtal mellan personer har större betydelse. Vill du veta vad som står i bibeln måste du gå till kyrkan och lyssna på vad prästen säger att det står i bibeln istället för att läsa den själv. Han skulle t.ex. kunna säga att kungen är utnämnd av gud att härska över jorden och sprida alla möjliga typer av propaganda. I ett sånt samhälle har framför allt kyrkan och andra trossamfund en helt annan typ av makt.

Det är ingen slump att reformationen får fart strax efter att boktryckarkonsten uppfanns. Det är såklart lättare att sprida kritik mot påvar och kejsare om du kan massproducera bibeln och andra texter för folket att läsa, speciellt om du gör det på deras eget språk (istället för överklassens och kyrkans språk - latin).

Svara Avbryt
Close