4 svar
2656 visningar
Ebbsisen är nöjd med hjälpen
Ebbsisen 4 – Fd. Medlem
Postad: 23 aug 2019 18:38 Redigerad: 23 aug 2019 18:40

Ångbildningsentalpiteten för vatten

Jag har fått i uppgift att bestämma ett experimentellt värde på ångbildningsentalpiteten för vatten. Till min hjälp har jag:

Stativmaterial, tidtagarur, våg, glasbägare och  doppvärmare. 

Dessutom finns det frigolit och termometer att tillgå om jag vill använda detta.


Instruktionen lyder:

Bestäm hur mycket vatten du har i bägaren vid start.
Värm vattnet till kokning och låt det koka minst 3 minuter och ta under kokningen upp en mätserie där du mäter hur vattnets massa förändras med tiden.
Gör ett diagram som visar vattnets massan som funktion av tiden.
Använd dina mätresultat för att bestämma ett experimentellt värde på vattnets ångbildningsentalpitet.  

 

Min fråga är bara hur jag ska tolka diagrammet på ett sätt som gör att jag kan få fram ett värde på vattnets ångbildningsentalpitet. 

Formeln lyder l = E / m.  

Men med ett diagram som i uppgiften skulle endast m / t kunna beräknas. 

Skulle inte den logiska saken att göra bara vara att mäta av hur stor energi som tillförs under tiden med hjälp av formeln E = c ∙ m ∙ ∆t och sedan också mäta hur mycket massa som vattnet minskar med. Således skulle man kunna skapa ett diagram med E som en funktion av m och på så sätt få ett värde på l. 

Jag har svårt att se hur jag ska tolka diagrammet som jag fått i uppgift att skapa?

Jättetacksam för all hjälp!

Teraeagle 20270 – Moderator
Postad: 23 aug 2019 18:46 Redigerad: 23 aug 2019 18:49

Problemet med formeln E = c ∙ m ∙ ∆t är att den bara fungerar vid uppvärmning, men vid kokning är ju temperaturen konstant. 

Du behöver veta doppvärmarens effekt för att sedan kunna utnyttja sambandet energi=effekt*tid för att räkna ut hur mycket energi som har tillförts. Ur diagrammet kan du avläsa hur mycket massa som förångades under samma tid. Ångbildningsentalpin motsvarar sedan tillförd energi delat med förångad massa.

Ebbsisen 4 – Fd. Medlem
Postad: 23 aug 2019 18:56 Redigerad: 23 aug 2019 18:58
Teraeagle skrev:

Problemet med formeln E = c ∙ m ∙ ∆t är att den bara fungerar vid uppvärmning, men vid kokning är ju temperaturen konstant. 

Du behöver veta doppvärmarens effekt för att sedan kunna utnyttja sambandet energi=effekt*tid för att räkna ut hur mycket energi som har tillförts. Ur diagrammet kan du avläsa hur mycket massa som förångades under samma tid. Ångbildningsentalpin motsvarar sedan tillförd energi delat med förångad massa.

I instruktionen står det inte något om effekten hos doppvärmaren. Finns det något annat sätt att gå tillväga eller är detta essentiell information? 

Teraeagle 20270 – Moderator
Postad: 23 aug 2019 19:23

Du hade kunnat räkna ut effekten om du mätte upp hur lång tid det tog för vattnet att värmas upp till kokpunkten, men det verkar inte vara gjort. I så fall hade du kunnat utnyttja din formel och anta att man känner till vattnets specifika värmekapacitet.

Om du inte kan kolla upp vad det står för effekt på doppvärmaren så är uppgiften olösbar givet det som har presenterats i tråden...

Ebbsisen 4 – Fd. Medlem
Postad: 23 aug 2019 20:15
Teraeagle skrev:

Du hade kunnat räkna ut effekten om du mätte upp hur lång tid det tog för vattnet att värmas upp till kokpunkten, men det verkar inte vara gjort. I så fall hade du kunnat utnyttja din formel och anta att man känner till vattnets specifika värmekapacitet.

Om du inte kan kolla upp vad det står för effekt på doppvärmaren så är uppgiften olösbar givet det som har presenterats i tråden...

Tack så mycket för din hjälp!

Svara Avbryt
Close