8 svar
15 visningar
Superkemisten 48
Postad: 10 jan 21:45

Ångtryck gaslagen

Hej!

Jag har egentligen en allmän fråga, eller fundering gällande ångtryck.

Hur ska man veta ifall man behöver ta hänsyn till ångtrycket för vatten när man beräknar partialtrycket för en kemisk reaktion eller söker annan information utifrån ideala gaslagen. Borde det vara givet i uppgiften eller finns det någon strategi?

 

T.ex om man låter 0,0145 h Mg(s) reagera med saltsyra och det bildas MgCl2(aq) och H2(g). Man samlar upp vätgasen till volymen 15,6 ml, och mäter (det totala) trycket med en barometer till 1013hPa. Hur ska man då veta att det även bildas vattenånga och att man måste subtrahera ångtrycket för vatten vid 22 graders celsius, från det totala trycket?

Det man sökte i labben var R.

Att det finns vattenånga också i gasen, det vet man, men utan att slå upp vattnets ångtryck vid den aktuella temperaturen kan man inte veta om det gör så stor skillnad att det påverkar värdet på R eller inte. Någon har en gång i tiden konstaterat att det blir ett bättre värde om man tar hänsyn till vattenångans partialtryck, och därför gör man det. (Dessutom är det en pedagogisk finess, eller hur?)

Superkemisten 48
Postad: 10 jan 22:06

Okej, så om det bildas en gas, ska man ALLTID ta hänsyn till vatten ångans gastryck? Eller? jag förstår bätte men inte riktigt till 100%

Ja, om man vill vara petig (och det bör man vara om man gör riktiga undersökningar). Förmodligen bryr man sig inte alla gånger när det handlar om skol-laborationer.

Superkemisten 48
Postad: 10 jan 22:59

Så då gäller även samma sak om man ska ta reda på totaltrycket? Så måste man lägga till vattenångans mättnadstryck?

Det beror på hur man mäter. Vanligen mäter man så att totaltrycket är lika med lufttrycket (två vattenytor som är på samma nivå) och då är ju totaltrycket summan av alla partialtryck.

Superkemisten 48
Postad: 10 jan 23:08

jag tänker framförallt på hur man ska göra om man får en uppgift och ska göra beräkningar?

Det beror helt på hur uppgiften är formulerad.

Superkemisten 48
Postad: 10 jan 23:12

Hmm okej, är det någon som har exempel på en bra fråga gällande detta (samt reaktionshastigheter och gasernas kemi?) Kan nämligen inte hitta några liknande uppgifter i boken, eller på nätet vad det verkar som.

Svara Avbryt
Close