2 svar
20 visningar
Arminhashmati är nöjd med hjälpen!
Arminhashmati 189
Postad: 4 dagar sedan

Anna och Bertils löner

Hej jag behöver hälp med följande uppgift: "Anna ökar sin lön med 20 %. Bertil som har fått nya arbetsuppgifter minskar sin lön med 20 %. Efter dessa förändringar har Bertil 10 % högre lön än Anna. Hur många procent högre var Bertils lön jämfört med Annas före löneförändringarna?"

Sådana här uppgifter förvirrar alltid mig eftersom det känns som att det är så mycket att hålla koll på så jag skulle verkligen uppskatta om någon kan hjälpa mig med denna. 

Det enda jag har kommit fram till är att  Annnas lön kan skrivas 1,2A där A är originallönen och Bertils lön kan skrivas 0,8B där B är originallönen för Bertil. Sedan har jag försökt teckna en ekvation utifrån detta t.ex. 0,8B = 1,1·(1,2A) men inget jag kommer känns korrekt. Kan någon förklara vad jag ska göra för att fortsätta på rätt väg? Tacksam för svar! :)

foppa 279
Postad: 4 dagar sedan

Metoden kring såna här övningar är i stort sett alltid att skriva upp sambanden och koppla ihop dem, så som du påbörjat.

I den här uppgiften hade jag gjort såhär:

Annas ursprungliga lön kallar vi för A och Bertils ursprungliga lön för B (som du gjort)

Bertils nya lön är 10% högre än Annas nya lön, dvs: 0.8B=1.1·1.2A=1.32A (det här är samma som du gjorde, fast jag multiplicerade ihop siffrorna)

Nu har vi alltså

0.8B=1.32A

... och härifrån kan du lösa ut B, för att se vad koefficienten framför A är

Arminhashmati 189
Postad: 4 dagar sedan

Jag får att B = 1,65alltså var Bertils lön 65% högre ön Annas innan löneändringarna (rätt svar!) Tack för hjälpen! :)

Svara Avbryt
Close