2 svar
143 visningar
Maria123 228
Postad: 18 sep 2022 22:18

Ansatser till differentialekvationer

Hej, finns det någon tumregel att gå efter när man ska göra ansatser vid lösningar av partikulärlösningarna till differentialekvationer? 

Smaragdalena 78662 – Lärare
Postad: 18 sep 2022 23:25

Titta på hur högerledet ser ut. Om HL är ett polynom, ansätt ett polynom. Om HL är en trigonometrisk funktion, ansätt k*cos(ax)+l*sin(ax) där a anpassas efter HL:s periodicitet, om HL är en exponentialfunktionansätt en exponentialfunktion. Om den homogena lösningen redan innehåller "rätt sorts funktioner" behöver man multiplicera sin partikulätlösning med t ex x eller x2 eller vad som behövs.

Fermatrix 7841 – Fd. Medlem
Postad: 19 sep 2022 07:03

Om din ansats redan finns i den homogena lösningen så får man 0 när man räknar. Det man får göra är dom Smaragdalena nämner ovan. Ibland kan man komma utan mef att "fuska" lite. Man kan Ibland ansätta ex: säg att HL är n²+3, man kan komma undan med an²+b men Ibland gör man inte det. Så jsg tycker att man ska andätta ett generellt uttryck, dvs an²+bn+c. Om du har 2^n så ansätter man A*(2^n) osv.

Differensekvationer är i princip samma sak som differentialekvationer när det kommer till lösningsmetodik. Det blir mycket härligare senare när du får lära dig om Z-transformer. Då behövs inga ansatser öht eftersom vi då kan göra om det till ett algebra problem.

Svara Avbryt
Close