3 svar
30 visningar
zainab999 741
Postad: 1 okt 2023 18:57

Antal människor och miljöpåverkan

Hur kan överbefolkning ha något med miljöpåverkan och fattigdom och göra? Liksom Japan har många invånare men de är inte överbefolkade på det sättet att invånanerna är fattiga och hur skulle de påverka miljön om de lever miljö vänligt? 

Ju fattigare ett land är, ju mindre utsläpp och miljöpåverkan har det. Om landet ska kunna ta sig ur sin fattigdom så måste det, i nuläget, ofrånkomligen ha större miljöpåverkan. Det är grundproblemet.

farfarMats Online 1109
Postad: 2 okt 2023 16:49

Sen finns ju det globala perspektivet: Om vi vore hälften så många och levde på samma sätt som  idag skulle utsläppen, nedskräpningen och råvaruuttaget vara hälften så stora...

Teraeagle 20278 – Moderator
Postad: 2 okt 2023 19:53 Redigerad: 2 okt 2023 19:59
matsC skrev:

Sen finns ju det globala perspektivet: Om vi vore hälften så många och levde på samma sätt som  idag skulle utsläppen, nedskräpningen och råvaruuttaget vara hälften så stora...

Här ska man väl ha med sig perspektivet att en minoritet av befolkningen står för en kraftig majoritet av de globala utsläppen. Kollar man t.ex. på energirelaterade utsläpp står den rikaste decilen för ungefär hälften av världens utsläpp enligt IEA: https://www.iea.org/commentaries/the-world-s-top-1-of-emitters-produce-over-1000-times-more-co2-than-the-bottom-1 Den fattigaste halvan av världens befolkning står bara för dryga 6% av utsläppen.

Problemet är just det som mrpotatohead är inne på. Världens fattiga länder strävar efter välstånd, men att göra ett fattigt land till ett medelinkomstland innebär kraftigt ökade utsläpp då energibehovet stiger väldigt mycket. Det byggs fabriker, bostäder, infrastruktur medan befolkningen köper bilar och tvättmaskiner. Denna resa har Japan, Nordamerika och Europa gjort för länge sedan och är den fas som t.ex. Kina befinner sig i just nu. Att göra ett medelinkomstland till ett höginkomstland innebär ofta att utsläppen inte ökar lika mycket som i den första tillväxtfasen. I den andra tillväxtfasen sker en omvandling till tjänsteekonomi där tillväxten bygger mer på konsumtion av tjänster - restauranger, it-konsulter, kulturevenemang osv. När lönerna stiger i ett land flyttar ofta industrier till billigare länder vilket sänker det rika landets utsläpp, även fast det inte påverkar invånarnas konsumtionsrelaterade utsläpp.

Svara Avbryt
Close