8 svar
69 visningar
Freedom 489
Postad: 11 sep 2020

Använd de markerade punkterna och bestäm en formel för y.

Hej!

Det som jag vet:

symmetrilinjen: 1/2

Nollställen: -1 och 2

kurvan kär y-axeln C=2.

Jag använder nollställerna för att hitta svar men tecknarna blir fel. (X-1)(X+2)= X^2+2x-1x-2=

y=x^2+x-2.
tack på förhand.

Mega7853 107
Postad: 11 sep 2020

Du använder inte nollställena på rätt sätt när du skapar dun funktion. Om 2 är ett nollställe så betyder det att om man sätter in x=2 i funktionen så blir värdet 0. Blir det noll i din funktion? Hur kan du ändra din funktion så att 2 och -1 ger värdet 0?

Freedom 489
Postad: 11 sep 2020
Mega7853 skrev:

Du använder inte nollställena på rätt sätt när du skapar dun funktion. Om 2 är ett nollställe så betyder det att om man sätter in x=2 i funktionen så blir värdet 0. Blir det noll i din funktion? Hur kan du ändra din funktion så att 2 och -1 ger värdet 0?

Om jag förstår dig bra, i första parentesen (x-(-1)) = om x=-1   

och i andra parentesen (x+2)= om x=-2.

Mega7853 107
Postad: 11 sep 2020

Den första parentesen har blivit rätt nu, "(x-(-1))=(x+1)". Du hade gjort fel i din fråga.

Men i den andra parentesen måste du ju sätta in nollstället 2, inte -2 som du har gjort nu.

Freedom 489
Postad: 11 sep 2020
Mega7853 skrev:

Den första parentesen har blivit rätt nu, "(x-(-1))=(x+1)". Du hade gjort fel i din fråga.

Men i den andra parentesen måste du ju sätta in nollstället 2, inte -2 som du har gjort nu.

i första jag tänker (-1-(-1)=0 och i andra (-2+2)=0.

det som du har skrivit blir så tycker jag (x+1)(x+2)= men svaret blir fel .

jag har provat (-x+(-1))(x+2) men det funkar inte också.

Mega7853 107
Postad: 11 sep 2020

Men nollstället är ju inte -2. Det är 2.

Randyyy 405
Postad: 11 sep 2020

Hej Freedom,

En andragradsfunktion kan skrivas om med hjälp av faktorsatsen:

ax2+bx+c=k(x-x1)(x-x2)
från grafen kan man utläsa 2 nollpunkter, x1=2 , x2=-1. Du är även angiven en punkt där y(0)=2.
skriva upp din fuktion y(x) på faktorfom, sedan nyttjar du att y(0)=2 och bestämmer då din konstant k.

Freedom 489
Postad: 11 sep 2020 Redigerad: 11 sep 2020
Randyyy skrev:

Hej Freedom,

En andragradsfunktion kan skrivas om med hjälp av faktorsatsen:

ax2+bx+c=k(x-x1)(x-x2)
från grafen kan man utläsa 2 nollpunkter, x1=2 , x2=-1. Du är även angiven en punkt där y(0)=2.
skriva upp din fuktion y(x) på faktorfom, sedan nyttjar du att y(0)=2 och bestämmer då din konstant k.

Hej!

tack för svaret, med en komplicerade metod kunde hitta svaret, men om det är rätt! och samt om det är rätt också har jag inte blivit övertygat varför bli så. -(x-2)(x+1) =

(-x-(-2))(x+1) =

(-x+2)(x+1)=

-x2-x +2x+2=-x2+x+2.

Randyyy 405
Postad: 11 sep 2020 Redigerad: 11 sep 2020

Osäker hur du får (-x-(-2)
Dina rötter är x = 2 eller x = -1, Använder vi faktorsatsen får vi att:
ax2+bx+c=k(x+1)(x-2), du fick veta från grafen att y(0)=2, dvs:
k(0+1)(0-2)=2-2k=2k=-22=-1
Därmed är din funktion: -1(x+1)(x-2)=-x2+x+2
hänger du med?

Svara Avbryt
Close