4 svar
66 visningar
Gloson1 behöver inte mer hjälp
Gloson1 307
Postad: 9 okt 23:02

Är alla proteiner 20 aminosyror?

Var tRNA bär ju en viss aminosyra, men hur vet den vilka den ska bära med sig om den inte vet utseendet på mRNA än? Är det så att alla proteiner består av de 20 aminosyrorna, bara att dessa sitter i olika ordning i olika proteiner?

mag1 9424
Postad: 10 okt 09:15
Gloson1 skrev:

Var tRNA bär ju en viss aminosyra, men hur vet den vilka den ska bära med sig om den inte vet utseendet på mRNA än?

Ja varje tRNA bär på en specifik aminosyra, och för att alla aminosyror skall kunna hanteras var och en för sig så finns det alltid flera olika varianter av tRNA-aminosyra. Det finns t.o.m. fler olika tRNA än det finns aminosyror, vissa aminosyror kan m.a.o. finnas på mer än en tRNA-typ (så det finns mer än ett kodon som kodar för aminosyran).

Det är mer att det finns en uppsjö av tRNA-aminosyra som flyter omkring i cellen. Och ribosomen kan matcha tRNA kodonet till antikodon i mRNA - på så vis "hittar de varandra". Och väl i ribosomen kan peptidbindningen bildas.

 

 

Är det så att alla proteiner består av de 20 aminosyrorna, bara att dessa sitter i olika ordning i olika proteiner?

Ja i princip är det så. Det finns ett begränsat antal olika typer av aminosyror som en cell använder, och genom att kombinera dessa på unika sätt fås alla de olika proteinerna.

Hur många aminosyror det är i en cell skiljer sig lite mellan olika organismer, 20 brukar man använda som nummer för människa i läroböckerna (även om t.ex. selenocystein även används i våra celler så vissa anger 21).

Laguna 30263
Postad: 10 okt 11:23

Jag missförstod säkert frågan, men för säkerhets skull: i ett protein behöver inte alla 20 aminosyrorna ingå. Om de gör det och finns i mat så kallas de "complete proteins" (på svenska vet jag inte). Det finns protein i mat som inte innehåller de essentiella aminosyrorna (det är de som är intressanta när det gäller mat).

mag1 9424
Postad: 10 okt 13:03
Laguna skrev:

Jag missförstod säkert frågan, men för säkerhets skull: i ett protein behöver inte alla 20 aminosyrorna ingå. Om de gör det och finns i mat så kallas de "complete proteins" (på svenska vet jag inte). Det finns protein i mat som inte innehåller de essentiella aminosyrorna (det är de som är intressanta när det gäller mat).

Bra poäng.

Men fullvärdiga proteiner (complete proteins) innehåller de 9 essentiella aminosyrorna, men de behöver inte innehålla samtliga 20. De resterande 11 icke-essentiella aminosyrorna kan cellerna bilda själva. Oftast är det baljväxter/grönsaker som inte räknas som fullvärdiga proteiner, medans animaliska proteiner generellt är källor till fullvärdiga proteiner.

Gloson1 307
Postad: 10 okt 23:30

Tack, mycket klarare nu :)

Svara
Close