1 svar
29 visningar
tinae 66
Postad: 16 mar 14:06

är det ett folkmord?

Hej, jag har en frågeställning, där jag ska utreda om en specifik händelse kan klassas som ett folkmord eller inte. Jag har redan valt vilken historisk händelse jag ska undersöka men jag vet inte hur jag ska ta mig till väga med själva "utredande" delen. Jag har också svårt med vad som kan klassas som bra källor och referenser och hur de ska placeras i en sådan text som en essä.

Tack för hjälpen

Lapland 42
Postad: 16 mar 14:51

I artikel II av FNs ”Konvention om förebyggande och bestraffning av folkmord”, definieras som folkmord att begå någon av följande gärningar:

  1. Att döda medlemmar av gruppen
  2. Att tillfoga medlemmar av gruppen svår kroppslig eller själslig skada
  3. Att uppsåtligen påtvinga gruppen levnadsvillkor, som är avsedda att medföra dess fysiska undergång
  4. Att genomföra åtgärder, som är avsedda att förhindra födslar inom gruppen
  5. Att med våld överföra barn från gruppen till annan grupp.

Under förutsättning att de förövats i avsikt att helt eller delvis förinta en nationell, etnisk, rasmässigt bestämd eller religiös grupp som sådan.

Det är säkert ett bra ställe att börja; att utreda hurvida denna händelsen stämmer med den definitionen. Hurvida en källa är bra eller inte kan vara svårt att avgöra, men generellt sätt vill du naturligtvis försöka använda källor som ser så akademiska ut som möjligt. Om du vill använda Wikipedia så kan du citera de källorna som de själva citerar längst ner i artikeln, men leta också efter nyhetsartiklar och sånt som ser legitima ut. Om du får information från en oficiell auktoritet såsom FN, är det lungt att citera den också.

Svara Avbryt
Close