1 svar
36 visningar
majd.mansour 12
Postad: 14 okt 2021 17:43

Är det rätt att säga ...

Är det rätt att säga att en kemisk blandning innebär att ämnen inte sitter rent kemisk?! Så läste jag i nätet. Men i sitter ämnen rent kemiskt med varandra i t.ex. socker och vatten när man inte kan se sockret (homogen blandning menar jag)

Kan vi kalla en homogen blandning för en kemisk förening? Kan en homogen blandning mellan t.ex. socker och vatten vara en kemisk förening/rent ämne?

Teraeagle 18749 – Moderator
Postad: 15 okt 2021 09:16

En blandning består av olika kemiska föreningar där proportionerna mellan dessa kan variera. Saltvatten är en blandning eftersom den består av båda natriumklorid och vatten samtidigt som dessa kan vara blandade i olika proportioner.

Om det inte finns några skillnader i blandningen så kallas den för homogen. Blandar man socker och salt så är det en heterogen blandning eftersom man fortfarande kan urskilja sockerkristallerna från saltkristallerna, de ser inte riktigt likadana ut. Det handlar heller inte bara om ögonmått, utan blandningen kallas även för heterogen om man kan se några skillnader när man använder verktyg som t.ex. mikroskop.

Svara Avbryt
Close