7 svar
749 visningar
lime är nöjd med hjälpen
lime 26 – Fd. Medlem
Postad: 4 nov 2018 16:44

Är det sant att de flesta färger vi ser runt om oss är spektralfärger?

Är det sant och om det är, varför? 

Hjälp uppskattas.

Dr. G 9362
Postad: 4 nov 2018 16:47

Vad är en spektralfärg?

lime 26 – Fd. Medlem
Postad: 4 nov 2018 17:02

Spektralfärger är färger som inte kan delas upp i flera färger, (vad boken säger.)

Spektralfärgerna ska vara Rött, Orange, Gult, Grönt, Blått, Indigo och Violett enligt:

 http://web.comhem.se/~u05800245/Spektral.htm

Smaragdalena 78518 – Lärare
Postad: 4 nov 2018 17:19

En tråd räcker. /moderator

Jag hade skrivit så här i din andra tråd:

Vad menar du med spektralfärger?

Alla färger vi kan se har våglängder som hör till det synliga ljuset. Vissa färger, t ex rödlila, har inte EN våglängd utan är alltid en blandning av minst två våglängder. Grått och brunt finns inte i regnbågen.

Affe Jkpg 6630
Postad: 4 nov 2018 17:25

Nu vet jag inte vad det är för bok du läser. För var och en av de sju "spektralfärgerna" finns det ju mängder av nyanser. Å då har vi inte ens resonerat om att man även kan blanda olika nyanser av "spektralfärger". 

Laguna Online 28611
Postad: 4 nov 2018 18:41

Det skulle kunna handla om ljus med bara en våglängd. Det gäller inte solljus eller ljus från något som brinner eller glöder, men kanske från en hel del LED-lampor.

Affe Jkpg 6630
Postad: 4 nov 2018 22:21
Laguna skrev:

Det skulle kunna handla om ljus med bara en våglängd. Det gäller inte solljus eller ljus från något som brinner eller glöder, men kanske från en hel del LED-lampor.

När man i vardagligt tal talar om LED-lampor, brukar man mena dom lampor vi använder i t.ex. hemmet, på kontoret och i offentlig miljö. Den typen av lampor är designade för att avge mer eller mindre vitt ljus. Det finns två huvudtyper:
1. RGB. Man använder tre monokroma (tre våglängder) LED'ar för att skapa skenbart vitt ljus.

2. Blå LED + lyspulver. LED'en lyser på ett pulverskikt, som avger ett brett spektra av färger. Det finns många olika mer eller mindre exklusiva lyspulver med olika färgåtergivning 

SeriousCephalopod 2692
Postad: 5 nov 2018 00:04 Redigerad: 5 nov 2018 00:29

Jag kan inte uttyda att någon skrivit det explicit så tar och gör ett kort inlägg på hur jag tolkat begreppet spektralfärg.

Begreppet spektralfärg används för att etablera en länk mellan mänskliga perceptionen av färg och konceptet monokromatiskt ljus, dvs ljus associerat med en viss våglängd.

I praktisk mening är monokromatiskt ljus sådant ljus som inte splittras när det bryts av en prisma, och en spektralfärg avser en färg för vilket det finns ett korresponderande monokromatiskt ljus

Tag grönt tillexempel. Du kan producera grönt monokromatiskt ljus via en laser som när det bryts av en prisma inte delar upp sig i flera strålar. Därmed är grönt en spektralfärg. Däremot kan såklart perceptionen av grönt produceras av ljus som inte är monokromatiskt. Täck ett papper med gul och blå kritfärg vartefter ljuset som avges från pappret uppfattas som grönt men om detta ljus leds genom en prisma så bryts det i en gul och en blå stråle och är således inte monokromatiskt.

Poängen med begreppet är dock att det finns vissa färger som vi uppfattar som distinkta färger men som inte har ett korresponderande monokromatiskt ljus. Det finns färger som inte är speltralfärger. Exempel på detta är exempelvis magenta och brunt vilka alltid bryts till flera strålar om de passerar genom en prisma och det inte går att hitta en monokromatisk  magenta-ljuskälla men trots detta kan vi spontant eller med träning uppfatta detta som en färg.

Svaret på frågan blir därmed något öppet då uppfattningen av färg är biologisk och psykologisk. Rent matematiskt skulle jag säga att de flesta färger vi ser inte är spektralfärger då det helt enkellt finns fler teoretiska färger som inte är spekralfärger än som är det. Däremot är frågan mer öppen ur ett kulturellt perrspektiv då spektralfärger dominerar vårt språkbruk och därmed vår persception och om vi går igenom alla färgord vi kan så kan det råka vara så att spektralfärgerna är i majoritet.

Även om den inte tar upp detta explicit rekommenderar jag zogg från beetlegeuses avsnitt om syn https://youtu.be/hZED73seTQE  för en lustig genomgång om syn och färg

Svara Avbryt
Close