3 svar
68 visningar
ashe_ är nöjd med hjälpen
ashe_ 689
Postad: 8 feb 2023 12:56 Redigerad: 8 feb 2023 14:05

Är det skillnad mellan hur människor och vilda djur i naturen påverkas av det naturliga urvalet?

Jag har svarat att djur påverkas av det naturliga urvalet mer än vad det påverkar människor, att de organismer som klarar sig bra, och som uppfattas som attraktiva får då para sig oftare (=mer avkomma), och att hos människan spelar framförallt sociala/kulturella delar in (vem som tycks vara attraktiv är högt individuellt hos människan, och urvalet sker efter helt andra faktorer).

Jag skulle dock vilja veta mer om hur det naturliga urvalet påverkar oss människor så att jag kan skriva om skillnaderna mellan det naturliga urvalets påverkan på djur samt dess påverkan på människor. Finns det någon källa/artikel som förklarar mer om detta?? Behöver verkligen någonting som jag kan använda för att fördjupa mitt svar. 

mag1 9163
Postad: 8 feb 2023 15:21

Har du testat att söka på t.ex. "naturligt urval människa"?

Jag fick upp några träffar, bl.a. från SVT.

ashe_ 689
Postad: 8 feb 2023 16:09 Redigerad: 8 feb 2023 16:11

Jo, nu har jag det. Jag fick också SVT. Men allt som kommer upp har endast med det naturliga urvalet påverkan på djur/vad det naturliga urvalet är. Det hjälper inte alls. 

mag1 9163
Postad: 9 feb 2023 14:39

Människan kan undvika stora delar av de mekanismer, som bidrar till det naturliga urvalet. Förmågor som ökar chanserna att anpassa sig, överleva och skaffa många barn brukar vara gynnsamma vid det naturliga urvalet. Men vi har, som bekant, goda chanser att överleva, och många (t.o.m. de flesta) i välden kan klara sig till vuxen ålder och få barn, och barnbarn. Det blir en kombination av det naturliga urvalet (det kan vi inte undvika), men det sker även parallellt urval där livsstil, kontakter och "det som anses tilltalande" påverkar våra barns, och barnbarns chanser att få barn.

Svara Avbryt
Close