9 svar
26 visningar
0987 27
Postad: 22 jan 2021

är detta samma sak som nackdel med högskatt?

hej

jag undrar om detta stycke är en nackdel med hög skatt då väldigt många runt mig säger det. 

"om arbetsgivaravgifterna minskas kan arbetsgivare ge anställda högre löner och anställa fler personer. Detta ger fler jobbmöjligheter, minskar beroendet av bidrag samt minskar skatteutgifterna. Inte bara det, om fler människor tjänar pengar istället för att leva på bidrag kommer fler att betala inkomstskatt. Om man också sänker företagsskatten kommer fler småföretag att stänga av sina inkomster istället för att stänga av sina småföretag för att leva på bidrag eller tävla om de lediga jobben som finns"

Jag tror att du tänker rätt, men vad menar du med ”stänga av sina inkomster”?

0987 27
Postad: 22 jan 2021

att de kan leva på sina inkomster istället för att lägga ner sina småföretag för att sen leva på bidrag 

0987 27
Postad: 22 jan 2021

jag har skrivit fel. 

det ska vara "Om man också sänker företagsskatten kommer fler småföretag att kunna leva av sina inkomster istället för att stänga av sina småföretag för att leva på bidrag eller tävla om de lediga jobben som finns"

Teraeagle 12592 – Moderator
Postad: 22 jan 2021 Redigerad: 22 jan 2021

Okej. Tankegången ser ju ungefär ut såhär:

Sänkta arbetsgivaravgifter leder till lägre kostnader för företagen, vilket gör att fler företag i behov av att anställa mer personal också har råd att göra det. Man talar framför allt om sänkta arbetsgivaravgifter för unga eftersom de ofta saknar erfarenhet och därmed har en nackdel redan från början på arbetsmarknaden. Med sänkta arbetsgivaravgifter för unga stärks deras position på arbetsmarknaden.

När fler personer kommer i arbete börjar de också att betala inkomstskatt, samtidigt som stat och kommun inte längre behöver betala ut bidrag till dem. Det gör också att man har råd att finansiera de sänkta arbetsgivaravgifterna vilket innebär att det blir en reform som finansierar sig själv. Förespråkarna menar också att det hela leder till att skatteintäkterna totalt sett blir högre eftersom man får in mer pengar från inkomstskatterna och sänkta bidrag än det kostar att sänka avgifterna.

0987 27
Postad: 22 jan 2021 Redigerad: 22 jan 2021

är svaret jag skrev fel då? för frågan är att man ska säga nackdel med vänsterpolitiken, kring skatten?

Teraeagle 12592 – Moderator
Postad: 22 jan 2021 Redigerad: 22 jan 2021

Jag tror att det var ungefär vad du menade även fast det inte var exakt vad du skrev.

Företagen har ju inget egenintresse av att höja sina anställdas löner eller anställa fler personer bara för att de får sänkta kostnader. Företaget kan tvingas höja lönerna om det råder konkurrens om arbetskraften så att de anställda inte går till konkurrenterna, eller eftersom de har avtal med facket (kollektivavtal) som säger att de måste göra det. På samma sätt kommer företaget inte att anställa fler personer än vad som krävs för att utföra alla arbetsuppgifter på företaget. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv fungerar reformen bara om höga kostnader är den begränsande faktorn för hur många personer företaget kan anställa. Det är också argument som man skulle lyfta fram från vänsterkanten.

0987 27
Postad: 22 jan 2021

kan jag skriva detdär som en nackdel med höga skatter? 

Ja, ur ett högerperspektiv är det ett av problemen med hög skatt. Men det finns fler problem med hög skatt som inte har med arbetsgivaravgiften att göra. Det finns problem även när man tittar på inkomstskatten.

Låt säga att vi betalade 0% skatt på våra löner. Då skulle varken kommunen, regionen eller staten få några intäkter. Om vi istället betalade 100% skatt på våra löner skulle vi inte ha något incitament att arbeta, vilket gör att vi inte skulle jobba alls och därmed blir skatteintäkterna återigen noll. Det innebär att det finns en optimal skattesats på våra löner nånstans mellan 0 och 100% som gör att stat och kommun får in maximalt med pengar. Var den punkten ligger är en vänster-/högerfråga. Vänstern vill generellt ha högre inkomstskatt eftersom de tror att det inte slår särskilt hårt på folks motivation att arbeta. Högern vill istället ha en lägre skatt eftersom de tror att folks motivation att arbeta är mer beroende av hur mycket skatt de betalar.

Spana in den s.k. Lafferkurvan:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lafferkurvan 

0987 27
Postad: 22 jan 2021

detta hjälpte massvis, tack!!!

Svara Avbryt
Close