1 svar
180 visningar
Celine06 4
Postad: 6 feb 2022 20:47

Är min uppsats bra?

Min lärare har inte förklarat vad en uppsats är så har googlat lite och här är mitt resultat. Finns det något jag kan förbättra? vad är bra och vad är dåligt? Är det ens en uppsats? 

 

Droger bland ungdomar 
 
Att vara ungdom idag är inte lätt, dagens samhälle består av ungdomar som inte mår bra psykiskt och fysiskt. Det kretsar mycket droger bland ungdomar som inte mår bra både fysiskt och psykiskt. Droger är farligt och mer och mer kommer börja, men varför kretsar droger bland ungdomar som inte mår bra? 
Jag ska ta reda på det genom att läsa på bra sidor som är källkritiska och samt fråga ungdomar vad dem tror. Alkohol - “socialt smörjmedel” man får som sagt inte dricka alkohol under 18 år, och det är därför jag tror många i ung ålder vill testa och känna hur det känns, dessutom kan det vara grupptryck som får än att testa. Många vill åt känslan av att vara berusad eftersom man vågar göra mer saker och släppa loss lite. https://www.psykologiguiden.se/rad-och-fakta/barn-och-familj/tonaring/tonaring-och-missbruk  säger att alkohol funkar som “socialt smörjmedel” men alkoholen gör inte allt till det bättre men utan kan leda till väldigt dumma beslut som man kan ångra efter. Alkoholen kan leda till att man väljer att ta självmord för att man är så berusad att man inte vet vad man gör. “Nästan hälften av alla svenskar som är berusade tar självmord” säger psykologiguiden. 
Men andra droger då? 
Var sjätte kille och var sjunde tjej som går gymnasiet har testat droger någon gång. Enligt min teori tror jag många testar droger för att testa på känslan, men också för att se om man mår bättre. Man kanske har en väldigt dålig period i livet där ens ända utväg är droger för man mår bättre av det. I dagens samhälle är det extremt enkelt att få tag i droger vilket är ganska opassande, man vet inte vad det är första gången man testar, man vet inte hur det kommer kännas, man vet ingenting. Men det är beroendeframkallande så när du väl har testat någon gång kan du bli fast i det. Dem som testar i tidig ålder riskerar att hamna i ett svårt missbruk senare i livet. Om man t.ex. har rökt marijuana eller hasch så försämras inlärningsförmågan, och resulterar till att man försämrar sig i skolan. Allt från att gå från en glad elev med bra betyg till en elev som mår dåligt och knappt har några betyg, för att man inte orkar kämpa mer.  
Hur vet man om någon har ett missbruk? 
Jo, om personen frågar dig om pengar hela tiden kan vara ett tecken på att hen har ett missbruk, det kan också vara om personen byter umgänge, eller har humörsvängningar, alltså är sur eller inte orkar göra något om hen inte har tagit droger, försämrade skolresultat eller förändrad sömn och aptit. Om du misstänker någon i din närhet kan du gå in på droghjälpen, vårdcentralen eller prata med personen, inget hjälper om man blir arg för då lyssnar man inte. 
 
 
Jag har kommit fram till att man testar droger för att antingen: för att man är nyfiken, grupptryck, eller att det är den ända utvägen man har. Som barn är det inte alltid lika lätt, det kan vara familjer/ vänner som bråkar, eller att man har ångest osv som får än att känna att droger kan hjälpa mot ens problem.  
De flesta ungdomar mellan 14 – 18 har testat droger och kommer fortsätta. Alkohol är en farligare drog än vad andra droger är, eftersom man gör dummare saker och kan t.ex. ta självmord, men då säger jag inte att andra droger är ofarliga man kan råka ta överdos av piller t.ex. så de är också farligt. Människor testar droger hela tiden och det kommer fortsätta vara så tills det antingen inte går och få tag i som inte kommer ske, eller om det blir lagligt som det är i andra länder. 
 
 
 

Erik08 43
Postad: 8 feb 2022 21:16

Att vara ungdom idag är inte lätt, 

Varför är det svårt att vara ungdom idag?

består av ungdomar som inte mår bra psykiskt och fysiskt. Det kretsar mycket droger bland ungdomar som inte mår bra både fysiskt och psykiskt.

Du skriver "fysiskt och psykiskt två gånger låter lite konstigt.

dessutom kan det vara grupptryck som får än att testa.

Borde vara "en". En betyder typ vad man som person/andra person gör. Används istället för "man" tex:"En vet inte vad som kan hända". Än är en preposition och används när man jämför tex:"Hon är längre än sin bror".

“Nästan hälften av alla svenskar som är berusade tar självmord” säger psykologiguiden. 

 

Tror det ska vara :"Nästan hälften av alla svenskar som tar självmord är berusade".

Dem som testar i tidig ålder riskerar att hamna i ett svårt missbruk senare i livet.

De

Jag har kommit fram till att man testar droger för att antingen: för att man är nyfiken, 

Du behöver it skriva "för att" två gånger.

 

Förutom det är det en väldigt bra text

Svara Avbryt
Close