5 svar
65 visningar
paruthy18 är nöjd med hjälpen!
paruthy18 1482
Postad: 15 jun 2018 Redigerad: 15 jun 2018

Är själen och själv samma sak?

Jag har i boken  läst att psykologi kan beskrivas  som läran om själen men i en video sägs det att det är läran om själv.

Jag förstod inte det här än kan nån förklara om vilken är rätt?

mvh!

Psykologi är läran om människans tankar, handlingar och känslor. Ordet kommer ifrån grekiskans psyché, dvs. själen (allt som är mentalt i människan, såsom tankar, förnuft, medvetande och tänkande) och logi, som betyder "läran om". Psykologi är alltså läran om själen. Det är inte nödvändigtvis läran om en själv, eftersom psykologi avhandlar alla människor. Däremot kan man (lite slarvigt) i diskussioner om själen i ett mer filosofiskt och religiöst grepp säga att psykologi är läran om människan själv, eftersom den vetenskapliga grenen psykologi inte brukar täcka in djur och andra varelser.

paruthy18 1482
Postad: 15 jun 2018

Okej jag fattar men jag fattar inte vad förnuft är

Det är inte en helt lätt fråga att besvara. Wikipedia definierar förnuft som:

Förnuft avser de kognitiva delarna av en människas psyke som ger upphov till tanken. Förnuftets natur har gett upphov till en rad filosofiska frågeställningar. Medan vissa menar att förnuftet står i opposition till känslor hävdar andra – exempelvis David Hume – att förnuftet aldrig kan generera handlingar av sig självt. Svaret på denna och andra närliggande frågor har vida konsekvenser inom olika filosofiska områden, exempelvis etiken.

Wikipedia om förnuft.

Förnuft kan lite förenklat sägas vara möjligheten att kunna tänka, framförallt kritiskt och självständigt. Man säger ofta att någon är förnuftig, alltså att personen kan tänka ut rimliga saker, en vettig och klok person.

paruthy18 1482
Postad: 15 jun 2018

Okej,jag fattar!!!

Tack för hjälpen.

Bra! Varsågod!

Svara Avbryt
Close