Anon123 62
Postad: 16 nov 21:06

Är Teknisk fysik värt det?

Har varit sugen på teknisk fysik på Chalmers. Däremot så är jag väldigt osäker kring arbetslivet. Har däremot läst på bla flashback att eftersom Tk Fysik är så pass bred och ospecificerad så hör man inte riktigt hemma någonstans i industrin och att arbetsgivarna anställer andra sorters specifika ingenjörer. Å andra sidan så står det i lärosätenas hemsidor att flera blir chefer och liknande. Hur ska jag tänka kring det? Vet att flashback är nog den sämsta sidan att ta råd ifrån med verkar som att de hade erfarenhet :)

Dr. G 7405
Postad: 16 nov 21:20

Det är en bred utbildning och absolut ingen yrkesutbildning. Många dörrar hållas öppna. Dock kommer du själv att göra val under utbildningen som ger dig en inriktning. Inriktningen kan vara väldigt nischad, lite spretig eller ... väldigt bred. 

Det är en bra utbildning om du gillar matte och fysik och problemlösning i allmänhet. 

Teraeagle 14772 – Moderator
Postad: 16 nov 21:40

Jag har hur många kolleger som helst på mitt jobb (inom industrin) som har läst teknisk fysik. Både chefer och icke-chefer. De jobbar t.ex. med automation, mätinstrument (t.ex. röntgenanalyser), elektrifiering m.m.

Qetsiyah 5701 – Live-hjälpare
Postad: 16 nov 21:42 Redigerad: 16 nov 21:43

Du kan få ett långt och ett kort svar. 

Kort svar: ja.

Långt svar: tekniska fysiker besitter inte alla spetskunskaper, men har stark problemlösnings- och analytisk förmåga och kan ta till sig nya saker lätt, vilket ju är attraktiva egenskaper oavsett bransch/ämne. Sen är självklart programmering+matte+fysik grunden för allt tekniskt och matte+programmering applicerbart på typ vad som helst, så man är ämnesmässigt bred. En tf:are med en aning specialisering mot data kan tex mycket väl väljas framför en "ren" datavetare.

Maskinteknik och industriell ekonomi är två andra ämnesmässigt breda civilingenjörsprogram, men inte lika starka på de där förmågorna jag nämnde.

Sök gärna "teknisk fysik" på sökrutan uppe i högra hörnet, många har undrat om teknisk fysik på PA innan (därbland jag själv!)

Svara Avbryt
Close