3 svar
400 visningar
Qetsiyah är nöjd med hjälpen

Är tillräckligt utspädd saltsyra farligt att dricka?

Om HCls enda fara, att den är frätande, elimineras genom att späda ut den, kan man dricka den då? Vad smakar det? Jag tänker att det ska vara lika surt som en vanlig citron.

Smaragdalena 54128 – Lärare
Postad: 30 aug 2019 10:11 Redigerad: 30 aug 2019 11:06

Nej, det kan inte vara farligt. Späder man det så att pH = citronsaft så fräter det inte värre än citronsaft. Det bildas saltsyra i magsäcken, men pH=1 ungefär i magsaften - det skulle fräta på det mesta, men magsäckens slemhinna skyddas av ett slemlager så att syran fräter på slemmet, inte på själva magsäcken.

Teraeagle 12916 – Moderator
Postad: 30 aug 2019 10:59
Qetsiyah skrev:

Vad smakar det? Jag tänker att det ska vara lika surt som en vanlig citron.

Det smakar surt, men det smakar inte citron eftersom det saknar aromer som finns i citronsaft. Möjligtvis kan man även känna en salt smak beroende på kloridjonerna, men jag inbillar mig att det främst är natriumjoner som bidrar till den salta smaken i bordssalt.

Åh ja, jag glömde att magsäcken producerade det

Svara Avbryt
Close