2 svar
15 visningar
anitaaa är nöjd med hjälpen
anitaaa 21
Postad: 24 nov 19:58

Arabinos istället för glukos i cellandningen

Jag har fått den här frågan som övningsuppgift till mitt prov imorgon:

"Glukos har den kemiska formeln C6H12O6, arabinos har den kemiska formeln C5H10O5. Man utförde ett experiment där man mätte absorptionshastigheten av dessa sackarider i bitar av fungerande tunntarm och i bitar av tunntarm som behandlats med cyanid. Cyanid är ett ämne som inhiberar enzymer i andningskedjan. Analysera och tolka resultatet."

Relativ absorbtionshastighet:

Fungerande tunntarm: glukos - 1,00 & arabinos - 0,29

Cyanidförgiftad tunntarm: glukos - 0,33 & arabinos - 0,29

 

Jag förstår inte riktigt hur man ska lösa den här uppgiften. Jag antar att enzymet som inhiberas i andningskedjan (elektrontransportkedjan) är NADH, och jag vet att glykolysen måste ske annorlunda för arabinos men jag förstås inte hur andningskedjan inte skulle påverkas med arabinos ändå. NADH kommer ju ändå vara vätebäraren. Dessutom kan jag inte förstå hur detta relaterar till absorptionen av ämnena.

mag1 3424
Postad: 24 nov 21:44

Kom du fram till svaret?

anitaaa 21
Postad: 25 nov 06:51
mag1 skrev:

Kom du fram till svaret?

Jag tror det. Jag kom fram till att om cyanid påverkar andningskedjan så kommer nivåerna av ATP att minska då den största mängden ATP bildas där. Eftersom upptaget av glukos påverkas men inte arabinos innebär det att transporten av glukos i början var aktiv transport (dvs beroende av ATPj och sedan övergick till passiv transport när ATP-nivåerna gick ner, medan arabinos alltid togs upp genom passiv transport.

Jag kom dock aldrig till någon riktigt förklaring varför det var så.

Svara Avbryt
Close