7 svar
78 visningar
852sol är nöjd med hjälpen!
852sol 1281
Postad: 8 feb 2020

Arbete skillnad i energi

Arbete är ju skillnaden i energi, men den mekaniska energin är ju konstant. Så menar man då att man antingen tittar på lägesenergin och hur den förändras eller antingen tittar på rörelseenergin och hur den förändras?
Tack på förhand

Den mekaniska energin är inte alltid konstant - om jag exempelvis tar upp en bok som ligger på golvet och lägger den på bordet, så har bokens rörelseenergi inte ändrats - den är 0 före och 0 efter - men lägesenergin har ökat, eftersom boken ligger högre upp. Den ökningen är lika stor som det arbete jag tillförde när jag lyfte upp boken. Rörelseenergin hos en bil som accelereras ökar - då beror ökningen i rörelseenergi på arbetet som motorn har uträttat.

852sol 1281
Postad: 8 feb 2020

Okej, så den mekaniska energin är enbart konstant då arbete inte har utförts?

Tack på förhand

Okej, så den mekaniska energin är enbart konstant då arbete inte har utförts?

Ja, det är ju exakt detta du skriv i den första meningen i ditt förstainlägg i den här tråden:

Arbete är ju skillnaden i energi

852sol 1281
Postad: 12 feb 2020

Okej, men när man beräknar skillnaden i energi för att beräkna arbete då kan väl enbart en energi har ändrat sig (alltså antingen har lägesenergin förändras eller så har rörelseenergin förändrats)? Men om förändringen är negativ innebär det att objektet har utfört ett arbete?

Tack på förhand

852sol 1281
Postad: 13 feb 2020

För summan av dessa måste väl i ett slutet system förbli konstant?

Tack på förhand

Om du inte tillför arbete så är summan av alla sorters energi i ett slutet system konstant.

852sol 1281
Postad: 13 feb 2020 Redigerad: 13 feb 2020

Så om jag har förstått det rätt: Vid arbete kommer antingen rörelseenergin eller lägesenergin minska/öka skillnaden i rörelseenergin/lägesenergin blir rörelseenergi i slutet/ lägesenergi i slutet - rörelssenergi i början/ lägeseenergi i början. Då ett arbete har utförts kommer den mekaniska energin före och efter händelsen inte att vara konstant (till skillnad från om en boll faller exempelvis) Om arbetet blir negativt kan man säga att föremålet uträttar ett arbete?
Tack på förhand

Svara Avbryt
Close