5 svar
40 visningar
cat24 är nöjd med hjälpen
cat24 56
Postad: 6 dec 2021 19:24

Arbetspuls

Kan man påverka arbetspulsen, som man kan göra med vilopuls?

Eller förblir den samma(om man inte tänker på att den ändras med åldern). Jag tycker ju att arbetspulsen borde förändras eftersom om man får bättre kondition, kan hjärtat arbeta bättre. Då slipper det slå lika många gånger i arbete, eller? 

mag1 3798
Postad: 7 dec 2021 08:34

Med upprepad fysisk aktivitet påverkas vilopulsen, som sänks. Rökning, stress och övervikt är kopplat till motsatsen, d.v.s. att vilopulsen ökar. Så att påverka de faktorerna ger en positiv sänkande effekt på vilopulsen - detta gäller generellt för en population, det finns inga garantier att alla personer ser denna pulssänkande effekt.

Vårdguiden har (som vanligt) lättillgänglig information om kroppens hälsa och sjukdom:

https://www.1177.se/Stockholm/behandling--hjalpmedel/undersokningar-och-provtagning/undersokningar-du-kan-gora-sjalv/ta-pulsen/

cat24 56
Postad: 7 dec 2021 12:14 Redigerad: 7 dec 2021 12:16

mag1, arbetspulsen är ju en annan slags puls än vilopuls. Arbetspulsen är den man har vid träning, vilopulsen är den vid liggande vila.

Jag undrade om den man har vid träning är påverkbar.

mag1 3798
Postad: 7 dec 2021 19:12

Ja, det stämmer, jag var lite för snabb/otydlig med svaret. Det är nog lite svårare att besvara då arbetspulsen varierar inom ett större område (allt ifrån lätt arbete, till mellanhårt, till precis under maxpulsen). Men det finns ett samband mellan träningen och påverkan på pulsen. Vilopulsen är ganska lätt att mäta, lika så maxpulsen som kan uppnås, men hur man definierar arbetspulsen är ett relativt begrepp - min vilopuls vid joggande sida med sida med dig kommer skilja sig (beroende på ålder, kön, vikt, och av genetiska orsaker).

cat24 56
Postad: 8 dec 2021 18:31

men vilopulsen har en viss påverkan på arbetspulsen, om man gör samma övningar som ngn med högre vilopuls. Om jag har högre vilopuls än dig, och vi springer i samma takt, blir min arbetspuls högre än din. 

mag1 3798
Postad: 8 dec 2021 20:58

Nja, om du är mer vältränad än jag, så behöver väl inte din arbetspuls vara högre än min trots att din vilopuls är högre? Pulsökningen i samband med fysisk aktivitet (som löpningen) sker även den individuellt, men jag vet inte om det är så enkelt att hitta siffror för hur det är för större grupper av individer (där en större populationen skulle kunna belägga om denna pulseffekt är generell eller endast individuell). Det är enkelt att mäta hur snabbt två individer springer samma sträcka (motsvarande du och jag), och även hur pulsen påverkas hos oss båda, men att observera samma samband (t.ex. upprepad fysisk aktivitet=> lägre vilopuls => lägre arbetspuls eller dylikt) i större grupper är svårt - eftersom vi skiljer oss åt (vikt, kön, längd/BMI, genetiskt, ålder, dagsform, rökning etcetera).

Svara Avbryt
Close