2 svar
151 visningar
vivimyrtille 25
Postad: 18 sep 2020 Redigerad: 18 sep 2020

Argument för dödshjälp

Jag ska skriva en, akademisk skriven, argumenterande text för dödshjälp. Mitt främsta argument framgår i inledningen  (översatt då jag skriver den på engelska): 

"Kroniskt sjuka världen över möter en outhärdlig smärta, fysisk och psykisk. Våra mänskliga rättigheter borde innefatta rätten till att korta ner detta lidande. Med andra ord – Dödshjälp (Euthanasia) bör införas i vårt land Sverige"

Den personliga åsikt jag har baseras just på att jag anser att det är etiskt rätt att låta ett lidande, som för patienten känns värre än döden själv, ta slut. Jag ser att ett liv inte nödvändigtvis är bättre än döden om det inte är värdigt. 

Dock behöver jag fler argument som stödjer detta, och jag tycker det är svårt att komma på fler konkreta anledningar då detta känns som den stora huvudsaken. Har ni möjligtvis tips? 

Jag söker inte efter att föra debatt med någon naturligtvis, men om någon har förslag på motargument mottages det med.

Ett (visserligen inte jättestarkt) argument du skulle kunna ha med är den retoriska frågan "för vems skull håller vi människor vid liv utan att de vill det?". Med andra ord skulle du kunna säga att om någon nu verkligen vill ha dödshjälp så är det onödigt att slösa resurser på att hålla personen vid liv, istället för att använda resurserna till att hjälpa någon annan.

Ett vanligt motargument som du kan ta upp är att om dödshjälp vore tillåtet så skulle man kunna använda det för att (på ett sätt eller annat) ta livet av någon utan att personen gett sitt godkännande. Det skulle exempelvis kunna ske genom att förfalska en underskrift eller utnyttja att personen inte är vid sina sinnes fulla bruk.

vivimyrtille 25
Postad: 18 sep 2020

Tack! Uppskattar hjälpen :) 

Svara Avbryt
Close