15 svar
126 visningar
Glödlampan 82
Postad: 25 maj 13:10

Argumenterande tal

Jag hade tänkt skriva ett argumenterande tal med tesen Jan i Skrolyckas liv blir bättre när han blir galen. Talet och argumenten ska utgå från romanen Kejsarn av Portugallien. Problemet jag har nu är att jag inte vet hur jag ska göra en intresseväckande inledning. 

Glödlampan 82
Postad: 25 maj 21:46

Hur ska jag komma på en intresseväckande inledning till denna tesen?

Judit Online 140
Postad: 25 maj 23:16

Helt ärligt, från någon som inte läst romanen, tycker jag att tesen i sig är intresseväckande! Det känns motsägelsefullt att galenskap skulle vara något positivt så du kan fånga lyssnarens intresse genom att börja med att säga tesen. Sedan kan du börja förklara, "Tro det eller ej, men för Jan är faktiskt galenskapen något positivt..."

Glödlampan 82
Postad: 26 maj 16:25

Vad ska man mer säga i inledningen? Sammanfatta boken?

Glödlampan skrev:

Hur ska jag komma på en intresseväckande inledning till denna tesen?

Det är inte tillåtet att bumpa sin tråd inom tjugofyra timmar efter att tråden postats, eller inom tjugofyra timmar efter trådens senaste inlägg. Att bumpa innebär att skriva ett inlägg som inte bidrar med mer information till tråden, exempelvis "Någon??". Bumpning gör trådar svårlästa. /moderator 

Judit Online 140
Postad: 26 maj 16:35

Inledningen ska vara rätt kort, så du får inte plats med en hel sammanfattning. Har dina lyssnare läst boken eller inte? Du måste ha med lite information om boken: presentera bokens titel, författare och publiceringsår. Sedan kan du säga något kort om handlingen, eller kanske mer specifikt om karaktären Jan. Förklara kort vem han är och att han blir galen. 

Glödlampan 82
Postad: 26 maj 17:54

Ja, alla har läst boken

Judit Online 140
Postad: 26 maj 19:54

Okej, då kan du hålla det i tankarna när du skriver ditt tal. Du måste inte berätta handlingen för alla känner till den. Det räcker med att du väldigt kort säger vem Jan är och sedan kan du börja argumentera. Det är åtminstone vad jag tycker borde räcka. 

Glödlampan 82
Postad: 27 maj 16:53

Hur lång ska inledningen vara?

Glödlampan 82
Postad: 27 maj 17:02

Räcker det här som inledning? Jan i Skrolyckas liv blir bättre när han blir galen. Tro det eller ej, men för Jan var faktiskt galenskapen något positivt. 

Mesopotamia 84
Postad: 27 maj 17:07

Hej, 

Jag tycker att du ska en längre inledning för att kunna väcka intresse. Hur långt ska talet vara?

Glödlampan 82
Postad: 27 maj 17:26

ca 5 min

cforsberg 195
Postad: 28 maj 09:58
Glödlampan skrev:

Räcker det här som inledning? Jan i Skrolyckas liv blir bättre när han blir galen. Tro det eller ej, men för Jan var faktiskt galenskapen något positivt. 

Funkar, men blir bättre med ett konkret exempel.

Glödlampan 82
Postad: 28 maj 14:43

I Selma Lagerlöfs roman Kejsarn av Portugallien får man följa Jan, en man som älskar sin dotter över allt annat men när hon tvingas flytta till Stockholm, sjunker han djupare och djupare in i en drömvärld. Många skulle kanske tro att detta är en förfärlig utveckling men tro det eller ej, Jan i Skrolyckas liv blir faktiskt bättre när han blir galen. 

 

Är detta en intresseväckande inledning? 

Glödlampan 82
Postad: 28 maj 21:06

Jan i Skrolyckas liv blir bättre när han blir galen. Tro det eller ej, men för Jan var faktiskt galenskapen något positivt. I Selma Lagerlöfs roman Kejsarn av Portugallien får man följa Jan som älskar sin dotter över allt annat men när hon tvingas flytta till Stockholm, sjunker han djupare och djupare in i en drömvärld. Många skulle kanske tro att detta är en förfärlig utveckling men Jans liv blir faktiskt bättre när han blir galen. 


Är den här inledningen bättre eller upprepar jag mig för mycket?

Mesopotamia 84
Postad: Igår 18:32

Jan i Skrolyckas liv blir bättre när han blir galen. Tro det eller ej, men för Jan var faktiskt galenskapen något positivt. I Selma Lagerlöfs roman Kejsarn av Portugallien får man följa Jan som älskar sin dotter över allt annat men när hon tvingas flytta till Stockholm, sjunker han djupare och djupare in i en drömvärld. Många skulle kanske tro att detta är en förfärlig utveckling men Jans liv blir faktiskt bättre när han blir galen

Mycket bra inledning! Bra jobbat. 

Jag hade däremot omfraserat den sista meningen för att inledningen ska vara mer varierad. 

Svara Avbryt
Close