7 svar
99 visningar
pluggizz 12
Postad: 26 mar 12:05

Argumenterande tal

Hej! 

Jag ska hålla ett argumenterande tal där jag ska argumentera för ett hjärnsmart arbetssätt utifrån en god vana, jag har fått sömn som god vana. Nu skulle jag vilja ha lite förslag på argument jag kan använda för att argumentera för sömn. 

Hittills har jag tänkt att ett av argumenten kan vara att man får bättre fokus av god sömn och tänkte ha med de hälsofördelar som sömn följer. Som motargument är jag fortfarande lite osäker men har haft en tanke på att ta upp "Sleepless elite" som är framgångsrika och har lyckats även om de sover väldigt lite. Anledningen till att jag är osäker är för att jag inte vet om detta fenomen är någonting folk känner igen. 

Är jättetacksam om någon skulle vilja komma med sina egna tankar och funderingar om detta. Det är okej att vara kritisk om du tänker att mina nuvarande idéer kan förbättras.

Det är nog något många har hört om. Däremot skulle jag inte säga att alla känner till begreppet. Men berätta lite kort om det, och dra några exempel, så fungerar det utmärkt som motargument! 

pluggizz 12
Postad: 26 mar 12:32

Tack för återkopplingen! Härligt att höra att många antagligen känner igen det, ska absolut förklara begreppet så alla förstår. Har du några tankar på hur jag ska lägga upp de andra argumenten så att det blir ett bra flyt mellan mina argument och motargument.

Vad bra! Öhhh, det är svårt att ge någon rekommendation utan att veta vilka andra argument du har. Traditionellt sett brukar det sägas att ordningen ska vara 

  • Starkt argument 
  • Halvstarkt argument 
  • Motargument
  • Bemöt motargumentet med ditt starkaste argument
pluggizz 12
Postad: 26 mar 14:50

Tack! Jag är inte helt klar med argumenten men tänkte ha med sömn för bättre fokus och framförallt peka på hur det påverkar skolarbetet, hur bra sömn ökar din prestationsförmåga osv. (Tänkte använda en artikel vi fått tilldelade som grund att utgå ifrån). Sedan vet jag inte riktigt vad som är bra argument att ha med. Har tänkt att kanske ha med att minnet blir bättre och att en trött hjärna kan jämföras med en gravt alkoholpåverkad hjärna. Däremot är jag inte helt nöjd med dessa argument. 

Någon som har förslag på argument för att sömn är viktigt?

Att göra en jämförelse med alkohol är ett utmärkt argument! Hur formellt ska talet vara? Om det inte måste vara så strikt formellt, skulle du kanske kunna använda dig av detta i din inledning och första argument? Om du spelar dina kort rätt skulle det kunna bli ganska effektfullt. Tänk dig att du går fram med lite yviga rörelser, aningen vinglig, och när du börjar ditt tal sluddrar du lite lätt. När du sedan inleder med ditt första argument kan du "nyktra till" och berätta att du egentligen inte är full, men att ungefär den här alkoholhalten i kroppen är likvärdig med att ha varit vaken ett helt dygn i sträck. Då har du en stark början på argument ett, som du sedan kan fylla på med fakta om sömn och hjärnans prestation. 

(denna idé är dock inte särskilt traditionell, så du kanske vill kolla med din lärare om det finns någon regel mot att spela lite halvfull i sitt tal)

pluggizz 12
Postad: 26 mar 22:31

Tack för tipset! Vi har inte fått några direkta riktlinjer på hur formellt talet ska vara däremot tror jag att spela full kan vara aningen för oformellt men Jag fick ändå inspiration till hur jag kan lägga upp detta argument med alkoholen.

Jag förstår, och jag tror att du har rätt i det. Lycka till med talet! :)

Svara Avbryt
Close