2 svar
35 visningar
klara0 7
Postad: 21 nov 17:58

Argumenterande tal- nobels fredspris

Hej! Jag ska skriva ett tal och ska skriva bakgrundsfakta om Mahatma Gandhi. Jag har fakta men vill försöka få texten mer känslosam. Vad kan jag ändra?

Under åren 1893-1914 var Gandhi verksam som advokat i Sydafrika. Där ledde han passiva motstånds-, ohärsamhets- och varubojjkottskampanjer för att förbättra indiernas ställning i sydafrika. När britterna tog ut en tung skatt på varor efter en svältkatastrof utgick Gandhi från bybornas förtroende och började leda uppstädning av byar, byggande av skolor och sjukhus och uppmuntra byledningen att motverka och fördöma många sociala missförhållanden. Han fick med sig många människor och tillsammans vägrade de att köpa engelska varor. På grund av detta fick Gandhi sitta i fängelse i flera tusen dagar. 

 

!914 återvände han till Indien, där han fort blev ledaren för kampanjen mot England. Gandhi startade tre stora massrörelser, som alla har varit till stor betydelse för samhället vi lever i idag. Han startade massrörelser mot kolonialism( en protest mot att England ägde Indien och massa andra länder), mot rasism(hur dåligt de svarta och indierna behandlades i sydafrika) och mot religiös intolerans( man skulle respektera alla olika religioner)

 

Gandhi blev snabbt en förgrundsfigur och en viktig symbol i indiens självständighetssträvanden från det brittiska imperiet. 

Han trodde starkt på en tanke som till stor del handlar om motstånd mot det onda genom aktivt ickevåldsmotstånd. Detta förde indien till självständighet och inspirerade många människor runt om i världen. När Gandhi återvände till indien från afrika tog han ledningen för INC och ledde kampanjer över hela landet för fattigdomsbekämpning, kvinnans frigörelse, broderskap mellan skilda religiösa och etniska grupper, ett slut på kastbaserad diskriminering och för nationens ekonomiska självtillräcklighet, men framför allt för indiens självständighet från utländsk dominans. 

Gandhi har själv varit med om olika diskrimineringar. Till att börja med blev han avkastad från ett tåg efter att han vägrat flytta från en förstaklassvagn till en tredjeklassvagn när han hade en förstaklassbiljett. När han reste vidare blev han slagen av en chaufför för att han vägrade resa på sig för att lämna plats åt en vit människa. Han blev även utestängd från flera hotell, tvingad att ta av sig sin turban och blivit hotad till livet.  

Du har inte nämnt hans rasism och sexism. Är det ett medvetet val att bara ta med positiva saker?
Hade han verkat idag hade han blivit 'cancelled' direkt för ovanstående. Men på den tiden kom han undan med det och gjorde många bra saker för väldigt många.
Men om du bara skall argumentera FÖR att han borde fått fredspriset förstår jag varför du inte vill nämna något negativt.

Du nämner inte heller att han blev mördad. Det är inte heller argument till varför han borde fått fredspriset men förklarar lite varför han inte fick det 1948.

klara0 7
Postad: 21 nov 20:41

Ja precis, vi ska bara argumentera för att han borde fått fredspris. Tack för tipsen!

Svara Avbryt
Close