2 svar
110 visningar
klara0 är nöjd med hjälpen
klara0 20
Postad: 11 nov 2021 13:02

Argumenterande tal- nobels fredspris

Hej! Jag ska skriva ett argumenterande tal om varför jag tycker att Mahatma Gandhi förtjänar Nobels Fredspris. Men jag vet inte hur jag ska skriva inledningen! Har någon en ide på vad jag kan skriva? Jag vill gärna väcka känslor hos publiken. Jag har skrivit 

"Mahatma Gandhi satt i fängelse i sammanlagt 6 år för att han kämpat för sina egna friheter. Friheter som vi idag ser som självklara, men som han gav upp sitt liv för."

Men det känns inte bra. Har ni ideer?

3,14ngvinen_(rebus..) 1031
Postad: 12 nov 2021 16:59

Hej! Jag är inte jätte påläst kring ämnet och just ”Mahatma Gandhi” men ska försöka göra mitt bästa! 
jag tycker det låter som att du är en bit på vägen och att du tänker rätt men kanske hade inledningen kunnat vara ännu starkare, mer känsloväckande och intressegivande till publiken! Här nedan är ett förslag:

”Vi som sitter här idag ser mycket som en självklarhet. Vi har vårt eget land, vi har religionsfrihet och alla behandlas lika. Men så har det inte alltid varit. I många år har det kämpats världen över för att vi ska kunna sitta här idag med alla dessa friheter, människor har offrat sina liv för oss, för oss här inne! Och inte minst Mahatma Gandhi. Han har kämpat för att få Indien självständigt, för att rasismen ska avskaffas och för religionsfrihet. Men konsekvenserna av att kämpa för sigsjälv, för sitt land och för mänskligheten var enorma! Han tvingades sitta i mörka fängelsen i över 6 år och mördades senare. Han offrade hela sitt liv för våra friheter, och om inte det är värdigt ett fredspris, vet jag inte vad.”

Kanske aningens långt, men tror att det kan vara bra att måla upp en bild och verkligen få lyssnarna att bli engagerade och få känslor och att hela tiden referera till er som är i rummet, för att man ska känna sig träffad. Hoppas du kommer på någonting, lycka till!

klara0 20
Postad: 15 nov 2021 09:37

Tack så jättemycket!!

Svara Avbryt
Close