3 svar
47 visningar
Harald1336 är nöjd med hjälpen
Harald1336 6
Postad: 29 mar 08:10

Argumenterande tal om jämställdhet

Hej,

Jag ska göra ett argumenterande tal om jämställdhet men jag är osäker på vad för argument jag kan använda mig av. Kan ni komma med några förslag? Står helt still i huvudet

Har hittills tagit upp att killar tjänar mer än tjejer 

Vad är din tes? :)

Harald1336 6
Postad: 29 mar 09:22

Att vi behöver göra någonting åt att kvinnor får mindre plats än män i samhället.

Smutstvätt 15512 – Moderator
Postad: 29 mar 12:01 Redigerad: 29 mar 12:02

Tja, löneskillnader är absolut en aspekt att ta upp, även om det är en oerhört komplicerad fråga. Andra aspekter kan vara:

  • Skillnader i sjukvård: Män och kvinnor (biologiskt kön) kan påverkas av sjukdomar, och när symtom och/eller diagnoskriterier är definierade utifrån mäns symtom kan kvinnors symtom vara mindre välkända hos sjukvårdspersonal, vilket kan leda till försämrad eller försenad vård. Denna artikel från Danderyds sjukhus är en bra start, även om det självklart är mer komplicerat än att kunna täckas in i en enda artikel: https://www.ds.se/jobba-hos-oss/mot-oss/hogre-risk-for-kvinnor-att-do-av-hjartinfarkt/.
  • Kvinnor är överrepresenterade bland antalet stressrelaterade sjukskrivningar. https://sverigesradio.se/artikel/7036758 Återigen, även detta är självklart en svår fråga. Är kvinnor överrepresenterade för att de stressar i större utsträckning, eller kan det bero på att män med utmattningssyndrom blir sjukskrivna på grund av någon annan sjukdom, på grund av att vi förväntar oss att män inte ska bli utbrända? 

Det finns många aspekter, och den förra är lika nyanserad som nästa. Det finns även många jämställdhetsproblem som drabbar män, och även dessa är komplicerade. Ingenting är enkelt, med andra ord. :(

Svara Avbryt
Close