0 svar
48 visningar
Harald1336 är nöjd med hjälpen
Harald1336 6
Postad: 26 mar 14:00 Redigerad: 26 mar 14:07

Argumenterande Tal om Jämställdhet - Respons

Hej alla, jag ska snart framföra ett argumenterande tal inom snar framtid och jag skulle behöva få lite respons på mitt argumenterande tal om Jämställdhet. Jag försöker inte få högt betyg utan jag är nöjd om jag får ett E.

Kom gärna med respons om hur ni tycker det ser ut. Jag är inte helt nöjd med avslutningen, men kommer inte på vad jag kan skriva där


 

Jämställdhet är jag definitivt för och det tycker jag är en självklarhet att alla bör vara, alla människor ska bli behandlade på samma sätt, även vart man än i världen är i från. När man nämner ordet jämställdhet så är det första som dyker upp hos mig att både tjejer och killar ska ha samma rätttigheter och ha samma möjliheter att kunna påverka sina liv. Det är väl självklart? Det är bra att det här ämnet ständigt tas upp för det är viktigt och vi behöver göra något åt det.

Sverige är ett av de länder som har kommit längst i världen när det gäller frågan angående jämställdhet. År 2019 frakom till och med Sverige som det mest jämställda EU-landet. Även om vi i Sverige har kommit långt, kan man verkligen kalla Sverige för helt jämställdt? Många anser att vi har en lång väg kvar tills dess. Vi måste verkligen få bort det faktum att kvinnor oftast har en lägre status än män i väldigt många situationer. Idag har vi kommit så långt att vi vet att kvinnor kan utföra samma arbete som män och är kapabla till i stortsett samma saker.

Kvinnor och mäns olika roller i hemmet är en fråga som också ständigt tas upp. Förr var det så att kvinnorna skulle stanna hemma och ta hand om hemmet det vill säga att tvätta, städa, laga mat och ta hand om barnen. Medans mannens roll var att skaffa pengar och försörja sin fru och familj vilket ger honom övertaget och statusen att omedvetet sänka kvinnans ställning i huset. Förr i tiden var detta en självklarhet, men samhället har utvecklats såpass mycket idag så att detta inte håller längre.

Det har förekommit alldeles för länge att det är så att killar tjänar mer än tjejer trots att de jobbar på samma arbetsplats och har samma arbetssysslor. Det händer till och med att killar tjänar mer även om tjejerna har gått samma utbildning och har lika mycket erfaranhet. Det här har varit ett problem länge och det är konstigt att vi fortfarande behöva kämpa för det här. Jag tycker verkligen inte det ska va ett lönehopp eftersom båda könen är likadana. Vi alla har jobbat och ansträngt oss hårt, så vi alla förtjänar att få lika mycket betalt.

Det finns många människor än idag som inte håller med om att de båda könen är lika och tycker det är dumt att kvinnor har rösträtt. Att kvinnor till exempel inte är kapabla till att ta egna beslut och att det är bättre att männen tar dessa för dem. Dessa människor tror att kvinnor oftast går på deras känslor och inte har något logiskt tänkande.
Jag håller verkligen inte med, man hör bara hur dumt det låter. Kvinnor är definitivt lika smarta och kapabla till allt som män kan göra. Kvinnor har kämpat under flera hundra år för att få rätten till att exempel få rösta, det var först 1921 som kvinnorna fick rösträtt i Sverige, bara exakt 100 år sedan i år. Än idag så finns det många länder runt omkring i världen som kvinnor fortfarande inte har rösträtt i.

För att sammanfatta det stora hela så får vi inte sluta att ta upp det här ämnet. Alla människor, det spelar ingen roll vilket kön man är, så ska man ha samma rättigheter.
Ingen är sämre eller mindre värd än någon annan. Jämställdhet är viktigt och det är något vi alla bör sträva efter.

Svara Avbryt
Close