3 svar
169 visningar
Natascha är nöjd med hjälpen!
Natascha 580
Postad: 10 nov 2018

Argumenterande tal Sv02

Hej, 
jag ska hålla tal kommande vecka och temat är "Språket i Norden". Min tes är: Det finns ingen specifik svenska, danska eller norska; det är bara dialekter av samma nordiska språk. Jag har verkligen läst på kring temat och jag tycker att tesen är suverän för ett argumenterande tal. Jag har däremot fått total hjärnsläpp... Jag behöver verkligen stöd nu.

Jag satsar på A i allt och har därför så höga krav på mig ständigt vilket kanske också tar mig ur balans ibland. Jag behöver hjälp med en inledning till talet som är köpande, slagkraftig och rakt av intresseväckande. Kan någon komma med lite tips? 

Jag tycker att början är alltid svårast, senast flyter det på! 

Ska du ha något tekniskt hjälpmedel? I sådant fall skulle en rolig inledning kunna vara att visa upp detta klipp (1:01 - 1:18), och sedan säga "ja, danska är ju ett underligt språk, men det är egentligen bara svenska". Eller ta några sådana exempel, som pung med snor. :)

Natascha 580
Postad: 10 nov 2018

Jag kommer att ha en PowerPoint Smutstvätt. Jag tror inte ditt klipp som du troligtvis tänkte på kom upp. Jag vet inte heller om jag vill riktigt visa ett klipp, kan jag inte ha en stark och intresseväckande text? 

Smutstvätt 9156 – Moderator
Postad: 10 nov 2018 Redigerad: 10 nov 2018
Natascha skrev:

Jag kommer att ha en PowerPoint Smutstvätt. Jag tror inte ditt klipp som du troligtvis tänkte på kom upp.

Klantigt av mig. Så kan det gå när man skriver från mobilen. Här är en länk i alla fall. :)

Jag vet inte heller om jag vill riktigt visa ett klipp, kan jag inte ha en stark och intresseväckande text? 

Du kan ju göra något liknande, att du tar upp några konstiga exempel på ord som betyder något helt annat på svenska. Eller dra en klickfiskeinledning och prata om hur "alla i detta klassrum kan ett annat språk, nordiskan!".

Svara Avbryt
Close