1 svar
91 visningar
abcdefghijklmo 138
Postad: 17 dec 2021 17:26

Argumenterande text

Hej!

Jag ska skriva en argumenterande text om varför vi ska fortsätta använda CRISPR i vår värld idag eftersom det har många fördelar. 

Mina argument är:

-  Det hjälper människor att INTE få monogena/multifaktoriella sjukdomar såsom cystisk fibrosis, cancer, sickelcellanemi

- Man kan spara på resurserna i jordbruket

- Förbättrar grödornas egenskaper

Motargument:

- Vill introducera nya arter men detta stämmer inte då CRISPR redan genmodifierar grödor som är tillgängliga 

 

Kan ni hjälpa mig att bygga vidare på dessa och kanske ge tips vad jag kan lägga till eller så? Det skulle hjälpa så himla mycket. 

Tack på förhand!

fner 111
Postad: 17 dec 2021 18:53

Ett tips för att fördjupa dina argument är att fråga dig varför något är viktigt. Här är några förslag:

Det hjälper människor att INTE få monogena/multifaktoriella sjukdomar såsom cystisk fibrosis, cancer, sickelcellanemi

Men varför är det bra? Såklart är det hemskt att människor blir sjuka, men hur påverkar det samhället i stort? Ekonomi? Sjukvårdens belastning?

Man kan spara på resurserna i jordbruket

Varför vill man göra det? Är det ekonomiskt fördelaktigt? Eller kanske miljömässigt bra? Hur påverkar det människorna som arbetar med jordbruk ekonomiskt? Hälsomässigt?

Förbättrar grödornas egenskaper

Vissa skulle nog säga att detta är lite "hokus pokus", att vi inte vet om det verkligen förbättrar grödorna eftersom vi inte kunnat följa utvecklingen så länge än. Här gäller det därför att verkligen underbygga argumentet. Beskriv kanske kort hur man gör när man "förbättrar". Varför är det en förbättring jämfört med den vanliga grödan? Konkreta exempel är också lätt att få in här! 

Svara Avbryt
Close