7 svar
93 visningar
11313edu.trollhattan.se 64
Postad: 24 dec 2021 12:51

Argumenterande text

Kan nån hjälpa mig med att ge mig fler saker om vad jag kan skriva mer

 

För det andra vi barn har starka immunförsvar varför ska vi vaccineras? Kroppens immunförsvar skyddar oss från bakterier, virus och andra främmande ämnen. Vi barn och ungdomar ska INTE vaccineras. Vaccinationen gör inget, utan man får bara i sig saker som man inte vet.

Vad är din tes? Är det att barn inte bör vaccineras mot covid-19? :)

11313edu.trollhattan.se 64
Postad: 24 dec 2021 13:43 Redigerad: 24 dec 2021 13:43

Asså ja, men jag behöver hjälp med andra argument  

   Ingen behöver vaccineras 


I de flesta länder runt i världen har många människor drabbats av covid19. Många har hamnat i sjukvård för att kunna bli friska. Nu finns det vaccination för att skydda sig. Många har blivit vaccinerad, men enligt mig är det bara skräp för kroppen.  Den ger ingen skydd. Jag och min familj har fått den nya varianten (omikron).  


Varför är det inte så viktigt att vaccinera sig? För det för det första vaccinationen skyddar effektivt inte mot att bli svårt sjuk eller dö i covid-19. Den skyddar även inte mot att bli smittad och man kan även  smitta andra.  Mina föräldrar är vaccinerade och fick ändå omikron och mådde väldigt dåligt att de behövde åka akut.  Det var min mamma som blev först sjuk och hon smitta hela familjen ingen idea att vaccinera sig. 


För det andra vi barn har starka immunförsvar varför ska vi vaccineras? Kroppens immunförsvar skyddar oss från bakterier, virus och andra främmande ämnen. Vi barn och ungdomar ska INTE vaccineras. Vaccinationen gör inget, utan man får bara i sig saker som man inte vet. Många ungdomar och barn som tar vaccinationen blir sjuka och får feber. Man undrar då varför man blir sjuk? Jo, för man vet inte vad man får i sig. 

Smaragdalena 60612 – Lärare
Postad: 24 dec 2021 18:06

Det är väldigt svårt att hitta argument för att barn inte skall vaccinera sig, ännu svårare för att inte ALLA borde vaccinera sig. Däremot är det väldigt lätt att hitta argument FÖR att alla såm får vaccinera sig skall se till att gra det så snart som möjligt.  Vaccinationen skyddar dig själv från svår sjukdom och död, och den minskar risken för att du skall smitta någon annan  (även om den risken tyvärr ändå är större än 0). Min åsikt är att de som inte vaccinerar sig är själviska och oinformerade.

Så... Jag hittar en del problem med din text, tyvärr. Som Smaragdalena skriver, är det väldigt svårt att hitta argument mot vaccin, och särskilt argument för att ingen behöver vaccineras. Det finns ett argument mot att vaccinera barn, och det är att antalet vaccindoser är begränsat, och vi borde prioritera att alla vuxna i världen vaccineras, innan vi börjar vaccinera barn, men det är också i princip det enda argument jag kan komma på. 

 

Är detta en tes du valt själv, eller måste du argumentera för den? Om det är något du måste göra tycker jag att din lärare är orättvis. Det är väldigt svårt att argumentera sakligt mot covidvaccin, just eftersom de flesta argument inte håller. 

Varför är det inte så viktigt att vaccinera sig? För det för det första vaccinationen skyddar effektivt inte mot att bli svårt sjuk eller dö i covid-19.

Detta är inte sant. Sanningen är den motsatta – vaccinen skyddar mycket effektivt mot svår sjukdom och död av covid-19. Du behöver komma med ganska mycket källor om du ska kunna påstå att vaccinen inte skyddar mot svår sjukdom och död. 

Den skyddar även inte mot att bli smittad och man kan även  smitta andra. 

Detta är sant. Risken minskar lite grann, men risken är långt ifrån noll, tyvärr. Detta är ett bra argument, även om du behöver en källa. :)

Mina föräldrar är vaccinerade och fick ändå omikron och mådde väldigt dåligt att de behövde åka akut.

Jag beklagar att dina föräldrar behövt söka sjukvård. Det är sant att vaccinen inte skyddar till 100% mot svår sjukdom, men risken minskar enormt mycket. Däremot minskar skyddet successivt efter vaccination, och efter sex månader rekommenderas det numera att ytterligare en vaccindos tas för att stärka kroppens skydd.

Det var min mamma som blev först sjuk och hon smitta hela familjen ingen idea att vaccinera sig. 

Som sagt, risken att bli sjuk minskar inte så mycket, men minskningen finns. Oavsett, det viktigaste är att vaccinen skyddar mot allvarlig sjukdom och död, och det gör de, och de gör det väldigt väl. 

För det andra vi barn har starka immunförsvar varför ska vi vaccineras? Kroppens immunförsvar skyddar oss från bakterier, virus och andra främmande ämnen. Vi barn och ungdomar ska INTE vaccineras.

Barn och unga får dryga trettiotalet vaccindoser under sin uppväxt (även om kombinationsvacciner ofta används, vilket minskar antalet nålstick som behövs) (Läs gärna mer här). Det är vaccin mot polio, stelkramp, mässling, påssjuka, röda hund, rotavirus, difteri, kikhosta, HPV, och hepatit A och B. Barn som ska resa utomlands rekommenderas fler vaccin. Beroende på region kan det vara vaccin mot gula febern, kolera, olika typer av hjärnhinneinflammation, rabies eller tyfoidfeber. Dessutom rekommenderas ibland extradoser av vaccin som ingår i vaccinationsprogrammen (framförallt vaccin mot polio). Här kan du läsa om vilka vaccin 1177 rekommenderar att ha tagit inför olika resor utomlands. 

Det diskuteras även om ett vaccin mot vattkoppor ska införas i olika vaccinationsprogram, trots att vattkoppor hos små barn sällan ger några allvarliga problem. Var är barns starka immunförsvar när det gäller alla andra sjukdomar? Varför dog det år 2018 drygt 140 000 personer, varav de flesta var barn under fem år, av mässling? Varför skulle barns immunförsvar vara bättre på att skydda kroppen mot just sars-cov-2, än mot mässling, polio, stelkramp eller kikhosta? 

Det mänskliga immunförsvaret är ett fantastiskt system, men en mycket kraftfull del av det bygger på minnet av gamla sjukdomar. När det kommer en helt ny sjukdom tar det tid för kroppen att utveckla ett försvar, och under tiden kan sjukdomen göra stor skada, och det är därför vaccin är så effektiva. Genom ett vaccin får kroppen träna på att attackera en sjukdom, utan att det finns någon risk för att bli sjuk av smittoämnet (det finns självklart parenteser i detta påstående, framförallt när det gäller vaccin med försvagade smittoämnen, men det är en annan fråga). Ett vaccin är immunförsvarets version av att spionera på sina fiender. Jag litar också på mitt immunförsvar, och det är precis därför jag har sett till att mitt immunförsvar fått se fantombilder av sars-cov-2, så att mina vita blodkroppar vet vad de ska leta efter.

Vaccinationen gör inget, utan man får bara i sig saker som man inte vet. 

Att covidvaccinen inte gör något är inte korrekt. Hur effektiva de är och hur många doser som krävs kan absolut diskuteras och undersökas, men att vaccinen skulle vara verkningslösa är helt enkelt inte sant. Återigen, du skulle behöva flera källor om du ska använda detta argument.

Många ungdomar och barn som tar vaccinationen blir sjuka och får feber. 

Det stämmer, de flesta vaccin ger biverkningar. Oftast är det bara lite ont i armen och ibland lite feber. Det finns även mer allvarliga biverkningar, men dessa varierar mellan olika vaccin och är i regel mycket ovanliga. Symtomen beror på att immunförsvaret reagerar på det ämne som injicerats. När det gäller covidvaccin är det oftast spikproteinerna, som tillverkas av kroppens egna celler, som kroppen reagerar på. Det är vanligt att reagera på covidvaccinen, och många blir hemma någon dag eller två. Det är mycket möjligt att dessa biverkningar i en icke-pandemisituation hade bedömts som för svåra, och att vaccinen skulle justerats eller modifierats för att minska risken för biverkningar, men så mycket tid har vi inte just nu. Ur ett bredare perspektiv är det fortfarande inga stora biverkningar, och det är definitivt värt att eventuellt må lite risigt i några dagar, för att slippa några veckor i respirator. :)

Man undrar då varför man blir sjuk? Jo, för man vet inte vad man får i sig. 

Vaccinbiverkningar uppstår inte för att en inte vet vad en får i sig, utan för att immunförsvaret reagerar på det som gjort entré, och det är i grund och botten positivt.

När det gäller just "jag vet inte vad det är i [någon medicin eller liknande]" är det väldigt vanligt att sila mygg men svälja kameler. Vi köper glatt besprutad citron och river ned skalet i vår mat, utan att ens tvätta av citronen först. Då spelar det ingen roll vad som finns på citronskalet. Vi tränar en timme i veckan, men vill inte äta gluten av "hälsoskäl" (när det gäller personer med glutenintolerans, alternativt IBS är det en annan fråga). Vi vill leva nyttigt, så vi byter ut vanligt godis mot "fruktgodis" (vilket är precis samma sak, bara att sockret kommer från blåbärssirap istället), istället för att sluta röka, ta en promenad varje dag och sova mer. 

De som överlever svår covid får ofta långvariga, ibland livslånga, men. Allt som allt är covid-19 är en fruktansvärd sjukdom att dö av, och sjukdomen är verkligen ingenting att ta lätt på. 

Jag beklagar att jag är så kritisk mot din text, men det är en så viktig fråga, och jag hoppas att du ser att min poäng inte är att attackera dig, utan att argumentera emot ståndpunkten i fråga. :)

Smaragdalena 60612 – Lärare
Postad: 25 dec 2021 01:22

Barn kan bli mycket sjuka efter Covid

11313edu.trollhattan.se 64
Postad: 25 dec 2021 11:49

Tack så mycket för all hjälp 

Varsågod! :)

Svara Avbryt
Close