3 svar
154 visningar
frozanrazavi_ är nöjd med hjälpen!
frozanrazavi_ 3
Postad: 22 okt 2020

Argumenterande text om Bekämpningsmedel

Hej, jag har skrivit en argumentarande text som jag ska göra till ett tal, men det känns som att den skulle behöva finslipas. Jag har gjort mitt bästa att fixa till texten så gott jag kan, men jag undrar om det finns något mer jag kan göra. Självklart vill jag inte att ni rättar den åt mig utan bara läser igenom och kanske ger feedback. 

 

Argumenterande manus

Rubrik: Förbjud besprutad mat


Inledning: Vi borde stå för vårt välmående. Vi borde sluta äta genmodifierad kött, giftbesprutade fruktar och onaturligt stora grönsaker. Vi borde tänka på vår framtid, våra barns framtid. Vill vi verkligen trycka i oss, våra barn och barnbarn farlig, skadlig och kanske till och med dödlig mat? 


Tes: Vi borde stå för vår välmående och säga stopp för konstgjord mat!


Argument 1:Till att börja, skulle mindre konstgjord mat innebära mindre risker att få sjukdomar som Cancer enligt sveriges konsumentforum. För att göra alltsammans ännu värre, är det barnen som är den stora riskgruppen. Barn äter generellt mer mat för att växa, de får därav större doser gift i förhållande till deras kroppsstorlek. Vi måste kunna erbjuda ekologisk mat och endast ekologiskt för våra nära och käras skull, för våra barns skull. För framtidens skull. För vårt välmående.


Argument 2: “Är inte ekologiskt mat dyrt?”. Jo, men på grund av sjukdomarna som förekommer med gifterna blir det istället större belastning på sjukhusen. Med större belastning behöver man spendera mer på sjukhus än vad som annars skulle ha varit nödvändigt. Samhället förlorar inte bara pengar på sjukhuskostnader utan dessutom på minskad arbetskraft på arbetsmarknaden. Så vad är det för skillnad då? Jo, även om man spenderar mer pengar på ekologiska kvalitets mat slipper man däremot större summor på sjukhus och befolkningens välmående bevaras dessutom.


Argument 3: Slutligen, vet vi inte mycket om vart denna utveckling kan leda oss långsiktigt. Enligt naturskyddsföreningen är bekämpningsmedel något nytt som det inte finns mycket forskning om. Det man vet dock att som vi människor använder besprutningar kan det inte bara påverka individen och samhället utan även miljön på ett sätt som inte går att göras ogjort. Ekosystemet är inte gjord för att få i sig gifter och onaturligt förekommande kemiska medel. Vårt ekosystem kan inte bryta ner gifter, detta kan inte bara störa miljön utan dessutom förstöra den. Hur kan vi låta detta fortgå? Hur kan vi låta detta spridas till oskyldiga djur? Hur kan vi låta detta spridas genom hela världen. 


Avslut: Avslutningsvis, tycker jag att all form av besprutning borde slopas. Skulle det inte vara härligt att få veta om att våra barn och barnbarn kommer få en ljusare framtid med ekologiskt mat. Vi skulle kunna leva i en värld där vi inte behöver oroa oss för att riskera vår hälsa, samhällets ekonomi och potentiellt hela ekosystemet. Vi borde stå för vårt välmående!

Välkommen till Pluggakuten! Vad innebär egentligen "konstgjord mat"? Du behöver vara tydligare med vad du egentligen argumenterar emot – är det GMO, bekämpningsmedel, selektiv odling, eller något annat? 

frozanrazavi_ 3
Postad: 23 okt 2020
Smutstvätt skrev:

Välkommen till Pluggakuten! Vad innebär egentligen "konstgjord mat"? Du behöver vara tydligare med vad du egentligen argumenterar emot – är det GMO, bekämpningsmedel, selektiv odling, eller något annat? 

Tack så jättemycket jag skrev om texten så det handlar om besprutningsmedel

Utmärkt! Lycka till!

Svara Avbryt
Close