1 svar
43 visningar
Ronja 34
Postad: 22 aug 17:12

Arkeologi

Hej!

Jag går sista året naturvetenskapsprogram på Kungsholmens gymnasium och tänker att studera arkeologi som fördjupningskurs för att sedan skriva mitt gymnasiearbete. Jag undrar bara vad kan man skriva sitt gymnaiearbete om man studerar arkeologi?

tack i förskott!

Teraeagle Online 14369 – Moderator
Postad: 22 aug 20:03 Redigerad: 22 aug 20:09

Ska det vara ett arbete med kopplingar till både naturvetenskap och arkeologi? I så fall tänker jag spontant på olika dateringsmetoder som används för att avgöra åldern hos föremål, kol-14-metoden är väl den som är mest känd. Det finns även mycket spännande att läsa och skriva om inom osteologi, dvs hur man kan förstå ålder, skador osv utifrån benrester. Även metallurgisk utveckling har kopplingar till både naturvetenskap och arkeologi. Vilka belägg har vi för hantering av olika metaller vid olika tidsepoker? Var uppstod metallhantering och hur spreds det? Varför lärde man sig att framställa brons före man framställde järn?

Om du enbart ska skriva arbetet inom arkeologi så tycker jag personligen att utgrävningarna av Sandby borg på Öland och Uppåkra i Skåne är väldigt intressanta. 

Svara Avbryt
Close