3 svar
41 visningar
pineapplegirl är nöjd med hjälpen
pineapplegirl 3
Postad: 8 jan 20:45

Arkimedes princip

Hej! Jag jobbar med uppgifter från fysikboken "ergo 1", men fastnar vid ett steg i en lösning.

Uppgiften lyder:

"På sitt sommarställe har Gunnar byggt en flytbrygga av trä, som är 6,0m lång, 1,5m bred och 0,40m hög och som väger 2,0 ton. Till sin födelsedag har Gunnar bjudit in alla sina kompisar i trakten och naturligtvis är det bad som gäller. Flytbryggan ligger en bit ut från stranden."

b: "Hur många av Gunnars gäster kan flytbryggan maximalt bära? Räkna med att de väger i genomsnitt 75kg."

Mitt problem är hur lösningsförslaget resonerar fram volymen.  I uppgift a. får vi fram att bryggan har volymen 2munder vattenytan då den flyter. De räknar sedan med att då hela flytbryggan täcks med vatten, blir resterande volym 3,6-2=1,6m3. Detta förstår inte jag, varför blir det så? Om hela bryggan täcks borde väll V=3,6m3

Med deras volym får jag ut rätt svar. Tack på förhand! Mvh Hanna

Dr. G 9218
Postad: 8 jan 20:49

Lyftkraften på bryggan ska vara lika stor som bryggans tyngd plus personernas sammanlagda tyngd. 

pineapplegirl 3
Postad: 8 jan 21:05

Tack för så snabbt svar! Eftersom flotten flyter blir den resulterande kraften lika med noll. Jag förstår ditt påstående. Då jag räknar enligt den formeln, som nedan, får jag också rätt svar, dvs. 21 personer. 

Men nu använde jag mig av att V=3,6m3, som att den var helt under vatten/precis vid ytan. Men jag förstår fortfarande inte varför de räknade med att volymen blir 1,6m3. Är det något samband jag inte förstår? Tack igen!!

Dr. G 9218
Postad: 8 jan 21:14

Maximal lyftkraft får du när bryggan är helt nedsänkt i vatten. Den tränger då bort 3.6 m3 vatten. Tyngden av 2 mvatten räcker för att lyfta bryggan. Det finns då lyftkraft motsvarande 1.6 m3 vatten kvar till personer på bryggan. 

Svara Avbryt
Close