2 svar
50 visningar
Ernestoeinstein 7
Postad: 12 jan 15:22

Arkimedes princip och universiums expandering

Hej, jag har lite tanke problem här!

   När en ballong ska expandera och den är i under havet så behöver luften som ska expandera ballongen tränga undan en del vatten volym!

   Varför kan inte samma princip gälla för universeums expandering, om vi låtsas att för universeum är en ballong så behöver den tränga undan något för att expandera?

  Min fråga: Vad är det som universeums tränger undan, det måste den juu göra med tanke på arkimedes princip? eller har min okunnighet gjort mig galen?


Mvh

Ebola 2102
Postad: 12 jan 16:21

Arkimedes princip är inte relevant.

Det finns inget utanför universum. Universum är allt per definition. Matematiken förutsäger att den expanderar och mätningar stöder denna förutsägelse. Analogin du försöker formulera fungerar tyvärr inte.

Du kan istället ta din ballong och föreställa dig att du är en myra som kravlar på dess insida. När du blåser upp ballongen upplever du att dess universum expanderar. Universumet som i detta fall är den tvådimensionella mantelarean på ballongen. Om du föreställer dig då att världen vi faktiskt lever i är som denna tvådimensionella yta och hur den expanderar förstår du att den inte behöver expandera in i något i den tredje dimensionen. Den har inget slut och fortsätter bara tills den kommer tillbaka till samma punkt.

Qetsiyah 5247 – Volontär digitala räknestugor
Postad: 12 jan 16:32 Redigerad: 12 jan 16:43

Vilken kreativ tankeverksamhet, det är bra!

Men ja, av anledningarna som Ebola skrev så är det inte riktigt så det funkar. När du lär dig om nya fenomen/lagar så behöver du också lägga uppmärksamhet på modellernas begränsningar, dvs under vilka omständigheter och med vilka objekt som det gäller och vad som händer/hur du bör tänka  annars.

Egentligen har din fråga inget med Arkimedes princip att göra. Arkimedes princip säger oss hur stor lyftkraften är på ett objekt nedsänkt i vätska. Det faktum att något behöver putta undan saker i sin omgivning för att expandera är sant men är inte relaterat till arkimedes princip. 

Men vad är det som puttas undan när universum expanderar? Inget. Det förklarade Ebola. (Ah! "Universum" utgör alltså en begränsning till påståendet, det är ett undantag)

Svara Avbryt
Close