3 svar
40 visningar
Boze är nöjd med hjälpen
Boze 37
Postad: 15 aug 20:17

ATP - en energirik molekyl (Stämmer detta pp utdrag?)

Hej, undrar om allt som står här är korrekt? Tänker på de två första punkterna då det känns konstigt att reaktionen är exoterm när det krävs ganska mycket energi att bilda ATP vilket leder till fråga nummer två som är om punkt nummer två verkligen stämmer?

Frigörs det energi när ATP molekylen bildas, fosfatbindningarna är ju instabila och bryts lätt. Så hur kan detta innebära ett lägre energitillstånd för ATP molekylen? 

Och vad menas med punkt nummer 1? Är det när vatten reagerar med ATP som ADP bildas?

Tack på förhand.

Teraeagle 19362 – Moderator
Postad: 16 aug 08:28

Ja det som står är korrekt. Man menar att reaktionen när ATP sönderdelas är exoterm, dvs det är inte reaktionerna som bygger upp ATP som är exoterma (de är endoterma).

Boze 37
Postad: 18 aug 12:19

Okej, jag förstår.

Men den andra punkten som säger att det frigörs mycket energi när ATP bildas, hur kommer det sig om bindningen inte är särskilt stabil och är lätt att bryta?

Teraeagle 19362 – Moderator
Postad: 18 aug 14:22 Redigerad: 18 aug 21:04

Generellt frigörs alltid energi när bindningar bildas, medan det alltid kostar energi att klyva en bindning. Det man menar i andra punkten är att det krävs ganska lite energi att spjälka bort en fosfatgrupp medan man får ut mer energi genom att binda fosfatgruppen till något annat. Det är så det fungerar när ATP ”ger” energi till andra kemiska reaktioner.

ATP kan t.ex. ”ge” en fosfatgrupp till glukos så man får glukos-6-fosfat, vilket i sig är en ganska energirik molekyl som kan reagera med t.ex. fruktos så man får sackaros och en fri fosfatgrupp. Då har energin från ATP gått till att bilda sackaros från glukos och fruktos, vilket i sig självt inte vore möjligt.

Svara Avbryt
Close